Μόνο μέσω της εξαπάτησης μπορούσε η Ελλάδα να ενταχθεί στο ευρώ, οι ηγέτες της ΕΕ ήταν υπερβολικά ευγενικοί μαζί της από τότε για να εφαρμόσουν τις κατάλληλες κυρώσεις που θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει την οικονομική κρίση, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ και της Bundesbank και νυν τραπεζίτης της Goldman Sachs Οτμαρ Ισινγκ. Όταν εργάστηκε για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πρόσθεσε, υπέφερε κάθε φορά που μια χώρα δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει.

Μιλώντας σε οικονομικό συνέδριο του δανικού χρηματοπιστωτικού ομίλου Nykredit στην Κοπεγχάγη, σύμφωνα με το Bloomberg, ο 75χρονος ισχυρός άνδρας τόνισε ότι η Ελλάδα «έκλεψε» για να ενταχθεί στο ευρώ και πως είναι δύσκολο να μάθουμε πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε με τους απατεώνες.

Ο Ίσινγκ προειδοποίησε ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να μη καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος και χαρακτήρισε τη χώρα αφερέγγυα. Η ικανότητα της Ελλάδας να ξεπληρώσει παραμένει αμφίβολη ακόμη και εάν η κυβέρνηση ενέκρινε εντατικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ένα πακέτο μέτρων με σκοπό την πέμπτη δόση του δανείου, πρόσθεσε.

Ο Ίσινγκ επισημαίνει την απουσία των κατάλληλων κυρώσεων για την τρέχουσα νομισματική κατάσταση, την οποία χαρακτήρισε κρίσιμη. «Θα έπρεπε να υπήρχε καλύτερη επιτήρηση και έλεγχος και επιβολή κυρώσεων», είπε, υπογραμμίζοντας ότι η κρίση δεν ήταν αναπόφευκτη.