«Το τι θα συμβεί στην Αθήνα και στην Φραγκφούρτη θα καθορίσει το αποτέλεσμα τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για το σύνολο της ευρωζώνης για χρόνια», αναφέρει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

Στην καρδιά του τελευταίου γύρου της ελληνικής χρηματοπιστωτικής κρίσης εξελίσσονται δύο μάχες. Μία στην Αθήνα και μία στην Φραγκφούρτη. Το αποτέλεσμα των δύο περιπτώσεων θα καθορίσει το μέλλον της Ελλάδας και της ευρωζώνης. «Και το αποτέλεσμα των δύο περιπτώσεων είναι εξαιρετικά αβέβαιο», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Στην Αθήνα, ο Γεώργιος Παπανδρέου κέρδισε τελικά την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για ιδιωτικοποιήσεις. Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση, ο πρωθυπουργός πήρε την έγκριση να προχωρήσει το πλάνο του για πώληση 50 δις ευρώ κρατικής περιουσίας για τα επόμενα πέντε χρόνια. «Το ερώτημα είναι πώς στο καλό ο κ. Παπανδρέου θα καταφέρει να πουλήσει κρατική περιουσία ύψους 50 δισ. ευρώ».

Το πραγματικά μεγάλο ποσό χρημάτων θα προκύψει κυρίως από τις δημόσιες εταιρείες κοινής ωφέλειας, οι οποίες έχουν ένα πανίσχυρο συνδικαλιστικό κίνημα. Και ένας από τους κύριους λόγους που δεν έχουν πουληθεί εδώ και καιρό είναι η σθεναρή αντίσταση των συνδικάτων.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου πρέπει να εξασφαλίσει την στήριξη του υπουργικού του συμβουλίου, καθώς και την υποστήριξη του κόμματος του, για ένα πακέτο περικοπών και αύξησης φόρων.

Τη δεδομένη στιγμή, όμως, αυτό που προβληματίζει περισσότερο τους επενδυτές δεν είναι οι εξελίξεις στην Αθήνα, αλλά αυτές στη Φραγκφούρτη. Τα στελέχη της ΕΚΤ επιμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει τα χρέη της στην ώρα τους και στο σύνολο τους.

Από την άλλη μεριά, αρκετοί πολιτικοί ηγέτες εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται. Ακόμη και η σκληρή Άγκελα Μέρκελ αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί μία αναδιάρθρωση των περίπου 330 δις ευρώ χρέους της. Άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες βλέπουν το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης και της μείωσης των επιτοκίων πιο εφικτή λύση. Και τα 2 σενάρια βρίσκουν σθεναρή αντίσταση από τους κεντρικούς τραπεζίτες, οι οποίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα στηρίξουν μία τέτοια κίνηση.

Σε κάθε περίπτωση, η οικονομική πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από τις πολιτικές μάχες. Όπως σωστά τόνισε ο Βινς Κέιμπλ: «Δεν μπορείς να τα καταφέρεις με το να κάνεις περικοπές, περικοπές, περικοπές… Αυτό δεν δουλεύει».