Η Ελλάδα οφείλει «να επιταχύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» και ιδιαίτερα όσες αφορούν τη σμίκρυνση του δημόσιου τομέα, δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν, στο πλαίσιο συνεδρίου του περιοδικού Economist στο Λαγονήσι, εκτιμώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής κινδυνεύει να «εκτροχιαστεί».

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist o αξιωματούχος του ΔΝΤ προέβλεψε ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα ξεπεράσει τουλάχιστον κατά 1% τις αρχικές προβλέψεις του Μνημονίου, ενώ προειδοποίησε ότι χωρίς την επιταχύνση των μεταρρυθμίσεων το έλλειμμα του Προϋπολογισμού θα υποχωρήσει οριακά μόνο κάτω από το 10% του ΑΕΠ.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση έχει αποδώσει μέχρι στιγμής κάποια αποτελέσματα. Ωστόσο προέβλεψε ότι αν η κυβέρνηση δεν δώσει μία νέα πνοή στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ορατός είναι ο κίνδυνος εκτροχιασμού του.

Οπως είπε χαρακτηριστικά τα «εύκολα για την ελληνική κυβέρνηση τελείωσαν» επισημαίνοντας ότι εφεξής θα πρέπει να προχωρήσει σε «δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

«Είναι ουσιώδους σημασίας να υπάρξει σημαντική επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ιδιαιτέρως στο δημόσιο τομέα», δήλωσε ο κ. Τόμσεν, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας και στο μισθολογικό πλέγμα των δημοσίων υπαλλήλων. «Είμαστε μέσα σε μια κατάσταση, όπου αν δεν υπάρξει μια τέτοια επιτάχυνση δεν θα είμαστε σε θέση να πάμε πολύ πιο κάτω από ένα έλλειμμα στο 10% του ΑΕΠ», τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει στόχο για το 2011 έλλειμμα 7,4% του ΑΕΠ, είπε.