Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους βάζει σε περιπέτειες τις οικονομίες των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Bloomberg. Η οικονομική ανάπτυξη των συγκεκριμένων χωρών θα υποστεί τις συνέπειες, διότι μια αναδιάρθρωση θα πλήξει το δανεισμό από τις δυτικές τράπεζες και θα επηρεάσει τις θέσεις των επενδυτών σε μετοχές, ομόλογα και νομίσματα της περιοχής.
Αν και στην Ανατολική Ευρώπη καταγράφεται μία εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη το τελευταίο διάστημα, το 76% της τραπεζικής αγοράς της ελέγχεται από πιστωτικά ιδρύματα της Δύσης, τα οποία απειλούνται από την κρίση χρέους της ευρωζώνης.
«Θα περίμενε κανείς ότι τα ελληνικά προβλήματα θα είχαν μεγαλύτερη επίδραση στην αναδυόμενη Ευρώπη. Είναι ένα παζλ. Υποθέτω πως διανύουμε την περίοδο ηρεμίας πριν από την καταιγίδα», υπογράμμισε ο Νέιλ Σέαρινγκ, αναλυτής της Capital Economics.
Το Bloomberg επισημαίνει ότι ο υπαρκτός κίνδυνος ενός νέου γύρου της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους θα οδηγήσει πιστωτικά ιδρύματα όπως η UniCredit, η ErsteGroup Bank και η Societe Generale στον περιορισμό του δανεισμού, καθώς η περιοχή μόλις ανακάμπτει από την πιστωτική κρίση.
Τα CDS των ουγγρικών ομολόγων, τα οποία τον περασμένο Ιούνιο διαμορφώνονταν στις 410 μονάδες βάσης, βρίσκονται τώρα στις 247 μονάδες.
Τα CDS της Ρουμανίας διαπραγματεύονται στις 227 μονάδες βάσης από τις 415 μονάδες πέρυσι, ενώ τα ελληνικά CDS εκτινάχθηκαν στις 1.251 μονάδες την περασμένη εβδομάδα από τις 488 μονάδες πριν από ένα χρόνο.
Σε περίπτωση μη ελεγχόμενης χρεοκοπίας από Ελλάδα ή Ιρλανδία, τα spreads των ανατολικοευρωπαϊκών CDS θα είχαν ανοδική πορεία, αναφέρει ο Κρίστιαν Κελερ, οικονομολόγος της Barclays Capital.