Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι υπάρχει κίνδυνος στάσης πληρωμών σε χώρα της Ευρωζώνης.

«Το ενδεχόμενο είναι εδώ», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ σήμερα σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Μόναχο, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Μέχρι τώρα Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία είχαν να αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας.

«Πρόκειται για τρεις σχετικά μικρές χώρες», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ. «Αυτές συνεχίζουν να χρειάζονται τη βοήθειά μας. Στην περίπτωση της διασφάλισης ρευστότητας, δεν νομιμοποιείται να συμπεριληφθούν ιδιώτες πιστωτές», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ. Αντίθετα, σε περίπτωση που η κρατική χρηματοδότηση καταστεί ανέφικτη, θα πρέπει και οι ιδιώτες επενδυτές να υπολογίζουν με απώλειες.

«Είναι αναπόφευκτο: όταν πρόκειται για περίπτωση πτώχευσης, συμπεριλαμβάνονται φυσικά και οι ιδιώτες επενδυτές», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ. Ο επικεφαλής του EFSF παρέσχε ωστόσο στήριξη στην Ελλάδα. «Πρέπει να δώσουμε μία ευκαιρία στους Έλληνες», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ.