Στο «κόκκινο» βρίσκεται ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας κι έτσι αρχίζει σαφάρι ελέγχων με στόχο να εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία του. Εκτιμάται πως λόγω της μείωσης των εσόδων και της αύξησης των οφειλών δεν αποκλείεται να υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας ακόμα και για την πληρωμή συντάξεων αν ο αριθµός των οφειλετών ξεπεράσει το 40% των ενεργών ασφαλισµένων.
Στο ΙΚΑ ήδη διαπιστώνεται µείωση των εσόδων κατά 16,5% το α’ δίµηνο του έτους, σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, ενώ παρατηρείται και απροθυµία για την πληρωµή οφειλών προς το Ιδρυµα ύψους 5.9 δισ. ευρώ, παρά την ευνοϊκή ρύθµιση που θεσµοθετήθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Εργασίας. Σηµειώνεται ότι το Ιδρυµα έχει προχωρήσει σε δανεισµό µέσω γραµµής repos ώστε να πληρωθούν τουλάχιστον οι συντάξεις και οι υπόλοιπες ανελαστικές δαπάνες του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (σχετικό θέµα συζητήθηκε και στη χτεσινή συνεδρίαση του ∆.Σ. του ΙΚΑ).
Μετά το «πλήγμα» που δέχθηκαν τα έσοδα του ΙΚΑ από τις εκρηκτικές διαστάσεις της εισφοροδιαφυγής (ένας στους πέντε εργαζοµένους είναι ανασφάλιστος και η εισφοροδιαφυγή κινείται στα 4 δισ. ευρώ ετησίως), διαρκή συρρίκνωση των εσόδων προκαλεί και το κύµα των ατοµικών συµβάσεων που σαρώνει την αγορά εργασίας.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας παραδέχεται ότι, λόγω της ύφεσης, της αύξησης της ανεργίας και της µείωσης των µισθών «χάθηκαν» φέτος συνολικά 3,3 δισ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταµεία.
Στα µέτρα που σχεδιάζει να λάβει το υπουργείο Εργασίας µπροστά σε αυτήν την εκρηκτική κατάσταση συμπεριλαμβάνεται ο περιορισµός της εισφοροδιαφυγής από το 26% στο 16% µε σταδιακή ένταξη 480.000 εργαζοµένων στην επίσηµη αγορά εργασίας αλλά και η πληρωµή αποδοχών και εισφορών µέσα από το διατραπεζικό σύστηµα (ξεκινάει από 1/7/2011 και τίθεται σε πλήρη εφαρµογή από 1/1/2012), η αναβάθµιση λειτουργίας του ΣΕΠΕ (κατάθεση νοµοσχεδίου στη Βουλή εντός του µηνός), η θεσµοθέτηση και εφαρµογή από 1/9/2011 της κάρτας εργασίας µε στοχευµένη εφαρµογή σε επιχειρήσεις υψηλής παραβατικότητας – διασύνδεση µε την κοινή βάση δεδοµένων ΙΚΑ, ΣΕΠΕ, ΟΑΕ∆, ΓΓΠΣ (Σεπτέµβριος 2011) και έκπτωση ασφαλιστικών εισφορών (µέχρι 10% για το 2011) υπό την προϋπόθεση συνεπούς καταβολής τρεχουσών εισφορών και ένταξη όλου του προσωπικού µιας επιχείρησης στο σύστηµα. Επίσης καθιερώνεται το εργόσηµο (σταδιακή υλοποίηση από το τρίτο τρίµηνο του 2011 µε πλήρη εφαρµογή του θεσµού από την αρχή του 2012)και η επιβολή υψηλών προστίµων και κυρώσεων στις περιπτώσεις παράβασης των διατάξεων της ασφαλιστικής νοµοθεσίας (πρόβλεψη για αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης µέχρι δέκα ηµέρες, εφόσον απασχολεί ανασφάλιστους).