Στο κίνημα «Δεν πληρώνω» φαίνεται πως έχει προσχωρήσει και το ελληνικό Δημόσιο. Σιωπηρά, χωρίς τυμπανοκρουσίες και συνθήματα, έχει υιοθετήσει την πρακτική της αθέτησης πληρωμών μεταθέτοντας τις οφειλές του στο μέλλον.
Αποτέλεσμα, το ποσό που λείπει από την αγορά να υπερβαίνει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ και να επιτείνεται η οικονομική ασφυξία.

Το 2010, οι οφειλές του Δημοσίου ανήλθαν σε 5,3 δισ. ευρώ. Οι αστοχίες του πρώτου τριμήνου του 2011 στο σκέλος των εσόδων οδηγούν σε νέες περικοπές δαπανών.

Αυτή η λογιστική τακτοποίηση, όμως, έχει ορατές συνέπειες στην πραγματική οικονομία και εν τέλει σε όλο τον κόσμο.
Όπως αναφέρεται στο κύριο θέμα της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας», το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα δημόσια έργα.

Οι βεβαιωμένες οφειλές του Δημοσίου ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ, ωστόσο, εάν συνυπολογιστούν και τα έργα των οποίων η παραλαβή καθυστερεί λόγω έλλειψης κονδυλίων, τότε το συνολικό ποσό που καθυστερεί να αποδοθεί ξεπερνά τα 2,5 δισ.

Το ίδιο συμβαίνει και στον τομέα των προμηθειών. Σε 1,1 δις. ευρώ υπολογίζονται τα χρέη των νοσοκομείων στους προμηθευτές υλικού και 1,4 δις, οι οφειλές για τα φάρμακα.

Στάση πληρωμών έχουν κάνει άτυπα και οι Δήμοι.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό της ιδιότυπης στάσης πληρωμών είναι η καθυστέρηση της επιστροφής ΦΠΑ. Το ποσό που οφείλεται είναι από 2,5 έως 3 δισ. ευρώ.