Η ασπίδα διάσωσης από μόνη της δεν μπορεί να σώσει την Ελλάδα, ενώ το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας EFSF κινδυνεύει να μείνει ο μόνος χρηματοδότης ορισμένων χωρών της Ευρωζώνης λόγω της απομάκρυνσης επενδυτών από τις χώρες αυτές.
Αυτό υποστηρίζει ο συγγραφέας και πρώην ανταποκριτής της οικονομικής εφημερίδας της Γερμανίας Handelsblatt, Κλάους Ένγκελεν σε σημερινό του άρθρο στην εφημερίδα, απαντώντας στον πρόεδρο του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ που είχε επιτεθεί στις τράπεζες για την ανακύκλωση σεναρίων αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας.
Ο κ. Ένγκελεν επιρρίπτει στον κ. Ρέγκλινγκ ότι «στα κρίσιμα χρόνια 2001 με 2008, όταν ήταν γενικός διευθυντής οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν, δεν παρενέβη δραστικότερα κατά της αλλοίωσης στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας». Επικρίνει επίσης ότι «κυρίως όταν η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε απλώσει το προστατευτικό της χέρι πάνω από τους συντηρητικούς φίλους της στις πρώην κυβερνήσεις της Ελλάδας, ο κ. Ρέγκλινγκ κοιτούσε αλλού».
Ο κ. Ένγκελεν αντικρούει την εκτίμηση ότι οι τράπεζες είχαν κέρδη από την αναδιάρθρωση χρεών χωρών της λατινικής Αμερικής και της Ασίας στις δεκαετίες του ’80 και του ’90. Υποστηρίζει ότι με τη διαγραφή χρεών σε ποσοστό 40% μέσω των λεγόμενων «Brady-ομολόγων» (από το όνομα του υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ Nikolas Brady που είχε εκπονήσει το σχέδιο) στις αναδιαρθρώσεις χρεών 17 χωρών το διάστημα 1990-1997 οι τράπεζες έχασαν περίπου 85 δισ. δολ.
Ο οικονομικός αναλυτής επισημαίνει ότι σήμερα «τρίζει επικίνδυνα» η βάση επενδυτών σε ομόλογα επισφαλών κρατών της Ευρωζώνης. «Όλο και λιγότεροι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν αυτά τα ομόλογα. Εάν συνεχιστεί αυτό, ένα μέρος της Ευρωζώνης θα μείνει εξαρτημένο εις το διηνεκές από το Ταμείο διάσωσης. Και αυτό δεν το θέλει κανείς», σημειώνει ο κ. Ένγκελεν.