Τις μειώσεις επιτοκίων καταθέσεων ξεκίνησαν σιωπηρώς οι τράπεζες, επιχειρώντας να περιορίσουν το κόστος άντλησης χρήματος που, μαζί με τις υψηλές προβλέψεις για επισφάλειες, επιβαρύνει σημαντικά το επιτοκιακό τους περιθώριο.

Πρόκειται για μειώσεις που φτάνουν ακόμη και τη μισή ποσοστιαία μονάδα, με αποτέλεσμα τα επιτόκια που δίνουν οι μεγάλες τράπεζες σε καταθέτες του 1 εκατ. ευρώ και άνω να έχουν υποχωρήσει πλέον στην περιοχή του 4%.

Όπως αναφέρουν στελέχη τραπεζών, οι μειώσεις στα επιτόκια καταθέσεων από τις μεγάλες τράπεζες ξεκινούν από 0,10 – 0,20 της μονάδος, με αποτέλεσμα το μάξιμουμ επιτόκιο για τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ να έχει υποχωρήσει κάτω του 3%. Στο ίδιο μήκος κύματος, και οι μικρότερες τράπεζες, μετά και τη δημοπρασία των εξάμηνων εντόκων γραμματίων που ανέδειξε επιτόκιο 4,65%, προχωρούν σε μειώσεις της τάξεως της μισής ποσοστιαίας μονάδας, διαμορφώνοντας σταδιακά τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων στο 3,50% – 4,50%.

Σημειώνεται ότι την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων είχαν φτάσει ακόμα και στα επίπεδα του 6% – 6,50% για περιόδους από 15 ημέρες μέχρι 2 μήνες. Κατά βάση, πάντως, τα επιτόκια για διάρκειες μήνα έως τριμήνου κινούνταν στο 5%.

Την πρώτη επισήμανση για το υπερβολικό ύψος των επιτοκίων καταθέσεων, το οποίο, όπως είχε πει, αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη, είχε κάνει μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της Eurobank ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Νικ. Νανόπουλος. Ακολούθησε παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου, ο οποίος κάλεσε τους τραπεζίτες να μειώσουν τα επιτόκια.

Το θέμα των υψηλών επιτοκίων καταθέσεων επανέφεραν μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής την εβδομάδα αυτή τόσο ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας κ. Βασ. Ράπανος, όσο και ο αντιπρόεδρος της Ενωσης και διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Ν. Νανόπουλος, χαρακτηρίζοντας εξωπραγματικά τα επιτόκια της τάξεως του 4% και 5%. Σημειώνεται ότι η Eurobank είναι αυτή που έχει ξεκινήσει πιο δυναμικά τη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων.

Οι τραπεζίτες χαρακτηρίζουν την αποκλιμάκωση των επιτοκίων καταθέσεων όχι ως μείωση επιτοκίων, αλλά ως μείωση του risk premium που αναγκάζονται να πληρώσουν οι τράπεζες στους πελάτες τους ως απόρροια του υψηλού spread δανεισμού του Δημοσίου και των συνθηκών περιορισμένης ρευστότητας για το τραπεζικό σύστημα.

Στο πλαίσιο που η μείωση των επιτοκίων καταθέσεων ερμηνεύεται ως μείωση του πριμ κινδύνου, οι τραπεζίτες διευκρινίζουν ότι αντίστοιχη μείωση δεν θα πρέπει να αναμένεται στα επιτόκια χορηγήσεων.

«Τα επιτόκια χορηγήσεων θα παραμείνουν ως έχουν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του έτους, αφού το επίπεδό τους συναρτάται άμεσα από το spread των ομολόγων. Εάν η τράπεζα δανείζει με 7% το Δημόσιο, θα δανείζει τουλάχιστον με 9% τον ιδιώτη, δεδομένου ότι για ένα δάνειο η τράπεζα έχει υψηλότερο κόστος, κεφαλαιακές απαιτήσεις και ανάγκη σχηματισμού προβλέψεων, κάτι που δεν συμβαίνει αν τοποθετήσει τα κεφάλαιά της σε ομόλογα», εξηγεί στέλεχος κρατικής τράπεζας.

Πηγή: capital.gr
Της Νένας Μαλλιάρα