«Οι υποστηρικτές της αναδιάρθρωσης του χρέους φαίνεται να αγνοούν τις δυνητικά καταστρεπτικές επιπτώσεις για την οικονομική σταθερότητα μιας χώρας αλλά και για το σύνολο της ευρωζώνης», δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν.
Ειδικότερα, σε ομιλία του σε διάσκεψη που διοργάνωσαν από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με αντικείμενο τη μεταρρύθμιση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην ΕΕ, ο Όλι Ρεν επανέλαβε ότι «η αναδιάρθρωση του χρέους ούτε είναι αλλά και ούτε θα υπάρξει μέρος της στρατηγικής μας».
Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, αρμόδιο για οικονομικά ζητήματα, τα προγράμματα οικονομικής σύγκλισης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιρλανδία βρίσκονται σε αρχικά στάδια, με τις δύο αυτές χώρες να εφαρμόζουν πολύ φιλόδοξα σχέδια δημοσιονομικής προσαρμογής, διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα.
Στόχος της στρατηγικής μας, είπε, είναι η πρόληψη ενός «νέου καρδιακού επεισοδίου» στις αγορές, όπως συνέβη μετά την πτώση της «Lehman Brothers» το Σεπτέμβριο του 2008.
Κάτι το οποίο πράξαμε και είχε ως αποτέλεσμα να διασφαλιστεί η σημερινή ανάκαμψη στην πραγματική οικονομία, ανέφερε ακόμη ο Φιλανδός επίτροπος, ο οποίος υπογράμμισε ότι στην σημερινή συγκυρία, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχει διασφαλιστεί με τους μηχανισμούς σταθερότητας που έχουν δημιουργηθεί αλλά και με τις δράσεις που έχουν αναλάβει οι ευάλωτες χώρες. O επίτροπος οικονομίας υποστήριξε ακόμη ότι «έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε την αγωνία σχετικά με το δημόσιο χρέος στις τρεις πιο ευάλωτες χώρες, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία».
Όπως αποδεικνύεται από την πορεία των σπρεντ, η Ισπανία έχει αποσυνδεθεί από αυτές τις τρεις χώρες χάρη στην αποφασιστική πολιτική που ακολουθεί στο δημοσιονομικό, οικονομικό και διαρθρωτικό μέτωπο, κατέληξε ο Όλι Ρεν.