Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της εκφράζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Bank of Tokyo – Mitsubishi UFJ, Chris Rupkey, ο οποίος δηλώνει έκπληκτος για το γεγονός ότι οι Γερμανοί μιλούν συνεχώς για αυτό το ενδεχόμενο. Ο κ. Rupkey δηλώνει, στην εφημερίδα «Κεφάλαιο», ακόμη, ανήσυχος για το υψηλό ποσοστό αμερικανικού χρέους, που κατέχουν ξένοι, και μιλά για την ύπαρξη φούσκας στην Κίνα.

Έκθεση S&P για τις ΗΠΑ
Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν εκτεταμένες εκροές από την αμερικάνικη αγορά ομολόγων. Είναι μια αγορά με πολύ βάθος ρευστότητας, με περίπου 8,3 τρισ. δολάρια στο τέλος του 2010.

Υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος. Οι ξένοι κατέχουν περίπου το 52% του χρέους. Μερικές φορές μου μοιάζει για φούσκα, αν οι ξένοι σταματήσουν αν αγοράζουν. Κάθε χρόνο πρέπει να χρηματοδοτούμε τρισεκατομμύρια δολάρια και σε κάποιο σημείο οι ξένοι μπορούν να πουν «αρκετά!».

Η Κίνα

Είμαι λίγο ανήσυχος για το τι συμβαίνει στην Κίνα, λόγω των σχολίων τους για το πώς θέλουν να διαφοροποιηθούν από το δολάριο. Δεν νομίζω ότι κατανοούν το πρόβλημα. Στην ουσία, παίρνουν δολάρια από το εμπόριο, μέσω του εμπορικού τους πλεονάσματος, και, αντί να τα πουλήσουν στην ανοιχτή αγορά, τα κρατάνε και επενδύουν σε αμερικανικά ομόλογα

Αυτό είναι το ατύχημα, η φούσκα που συντελείται. Δεν θα πρέπει να διαμαρτύρονται γι’ αυτό, γιατί δεν έχουν άλλη επιλογή από το να μην ανακυκλώνουν τα δολάρια.

Το ουσιαστικό θέμα είναι ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν αμερικανικά ομόλογα. Κάποια στιγμή αυτό θα σταματήσει. Πιθανόν, θα πρέπει να πουλήσουν κάποια από τα δολάρια που έχουν. Νομίζω ότι αυτός είναι ο κίνδυνος. Αν δεν μειώσουμε το έλλειμμα του Προϋπολογισμού μας (των ΗΠΑ) από 1 τρισ. τον χρόνο σε 300-400 δισ. δολάρια τον χρόνο, θα έχουμε πρόβλημα στο να το χρηματοδοτήσουμε, γιατί το εμπορικό ισοζύγιο με την Κίνα δεν θα συνεχιστεί για πάντα.

Ατυχή αποτελέσματα

Οι Γερμανοί ακούγονται σαν να υποστηρίζουν την αναδιάρθρωση για την Ελλάδα. Δύο θέματα:

-Πρώτον, αν είσαι αξιωματούχος για τη νομισματική πολιτική ή υπουργός Οικονομικών, δεν αποκαλύπτεις ποτέ τα χαρτιά σου, δεν λες ποτέ ότι θα κάνεις υποτίμηση μέχρι την ημέρα που την κάνεις πραγματικά.

Το ίδιο ισχύει και για την αναδιάρθρωση. Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν θα εμφανιστούν ποτέ από πριν να πουν «σκεφτόμαστε την αναδιάρθρωση», μέχρι τη στιγμή που θα γίνει αυτή. Συνεπώς, το γεγονός ότι οι Γερμανοί το λένε νωρίτερα με σοκάρει, γιατί -ως μέρος της Ευρώπης- δεν θα πρέπει να το λένε αυτό, διότι οδηγεί σε αυτά τα ατυχή αποτελέσματα όπου τα spreads ανεβαίνουν. Δεν ξέρω τι κάνουν οι Γερμανοί.

-Δεύτερον, πολλοί που παρακολουθούν τι γίνεται είχαν πάντα ανησυχίες ότι οι γερμανικές τράπεζες κατέχουν μεγάλο μέρος αυτού του χρέους και, αν αυτό αναδιαρθρωθεί, θα υποστούν ζημίες.

Δεν ξέρω, λοιπόν, γιατί οι υπουργοί Οικονομικών από τη Γερμανία έπρεπε να το πουν αυτό. Ίσως έτσι υποσκάπτουν τις προοπτικές των δικών τους τραπεζών.