Σε περαιτέρω συρρίκνωση οδηγείται εφέτος, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η παραγωγή προϊόντων δέρματος και υποδημάτων, που καταβαραθρώθηκε το 2010.
Τόσο τον Ιανουάριο όσο και τον Φεβρουάριο ο δείκτης της παραγωγής του κλάδου κινήθηκε έντονα καθοδικά, σε σύγκριση με τους ίδιους μήνες του 2010, με αποτέλεσμα στο δίμηνο να καταγράφεται πτώση της παραγωγής, σε σύγκριση με το ίδιο δίμηνο του 2010, κατά 20,4% (-32,1% τον Ιανουάριο και -10,7% τον Φεβρουάριο). Ειδικότερα τον Ιανουάριο κατεγράφη, επίσης, μείωση των συνολικών εσόδων των επιχειρήσεων κατά 35,1%, έναντι αντίστοιχης μείωσης 15,9% τον περυσινό Ιανουάριο.
Σύμφωνα με στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου, οι αρνητικές τάσεις που επικρατούν στην παραγωγή της ελληνικής βιομηχανίας προϊόντων δέρματος και υποδημάτων αντανακλούν τη μείωση της εγχώριας ζήτησης, την υψηλή εισαγωγική διείσδυση και την εξασθένηση της ανταγωνιστικότητας των παραγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου.
Σε πέντε κατηγορίες προϊόντων του κλάδου, όπως αυτές προσδιορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, άνοδο του όγκου παραγωγής την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2010, σε σύγκριση με το 2009, παρουσιάζει μόνο μία (20%), σε αντίθεση με τις άλλες τέσσερις (80%), οι οποίες εμφανίζουν πτώση.
Η συνολική παραγωγή δερμάτων και υποδημάτων στη χώρα μας το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2010 ήταν μειωμένη, σε σύγκριση με το 2009, κατά 35,7%, σε επίπεδα τα οποία είναι κατώτερα από τα αντίστοιχα του έτους 2005 κατά 49%. Την ίδια περίοδο του 2009 είχε καταγραφεί μείωση της τάξεως του 14,9%, σε σχέση με το 2008.
Η έντονα καθοδική πορεία της συνολικής παραγωγής του κλάδου κατά το 2010 οφείλεται σε συνεχή και σχεδόν ισόποση μείωση όλους τους μήνες, δεδομένου ότι και κατά το πρώτο τετράμηνο η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 32,7% σε ετήσια βάση.
Οπως προκύπτει από επεξεργασία σχετικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, κατά την εξεταζόμενη περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2010 αυξήθηκε η παραγωγή αποτριχωμένων δερμάτων προβατοειδών κατά 21,15%.
Συγχρόνως, όμως, μειώθηκε η παραγωγή αποτριχωμένων δερμάτων βοοειδών κατά 57,6% και η παραγωγή αποτριχωμένων δερμάτων αιγοειδών κατά 95,5%.
Επίσης, την ίδια περίοδο μειώθηκε η παραγωγή υποδημάτων με εξωτερικές σόλες και μέρη από ελαστικό ή πλαστικό, εκτός των αδιάβροχων και αθλητικών υποδημάτων, κατά 42,9%, ενώ η παραγωγή υποδημάτων με μέρη από δέρμα, εκτός των αθλητικών υποδημάτων, που φέρουν προστατευτικό κάλυμμα από μέταλλο, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων ειδικών υποδημάτων, μειώθηκε κατά 38,9%.
Τα συνολικά έσοδα των επιχειρήσεων του κλάδου εκτιμάται ότι μειώθηκαν το περασμένο έτος κατά 32,7%, έναντι μείωσης 13,8% που είχε σημειωθεί το 2009.
Η παραγωγή του κλάδου δερμάτων και υποδημάτων αντιστοιχούσε κατά την ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με έρευνα που είχε διεξαχθεί το 2005, μόλις στο 0,6% της συνολικής παραγωγής της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας. Στο μεσοδιάστημα η παραγωγή των προϊόντων αυτών στη χώρα μας μειώθηκε κατά περίπου 50%.