Την αισιοδοξία των ελληνικών τραπεζών ότι θα αντέξουν τα σκληρά «τεστ αντοχής» (stress tests) συμμερίζεται ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης.

Όπως δήλωσε ο κ. Γραμματίδης «οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή κεφαλαιακή βάση και υγιή στοιχεία στους ισολογισμούς τους», ωστόσο θα πρέπει να καλυτερεύσουν την ρευστότητά τους.

Η περιορισμένη ρευστότητα των τραπεζών οφείλεται κυρίως στην αδικαιολόγητη απόδραση χρημάτων από τη χώρα, με συνέπεια, μεταξύ άλλων, να μειώνονται οι αποταμιεύσεις και να αδυνατούν οι πελάτες τους να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια.

Οι παράγοντες αυτοί θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Γραμματίδη, να οδηγήσουν τις ελληνικές τράπεζες σε κινήσεις στρατηγικών συνεργιών με στόχο την αύξηση της ρευστότητάς τους και την δημιουργία οικονομιών κλίμακας.

«Είναι παράλληλα υποχρέωση του κράτους να πάρει δραστικά και άμεσης εφαρμογής μέτρα για την στήριξη της πραγματικής οικονομίας με ρήξεις και καινοτόμες πρωτοβουλίες ικανές να συμβάλλουν στην αλλαγή του αρνητικού κλίματος και στην δημιουργία αναπτυξιακής προοπτικής για την χώρα» δήλωσε ο κ. Γραμματίδης.