Η Μαρίν Λεπέν θα πρέπει να πάρει μια πολύ σημαντική απόφαση μετά την καταδίκη της από γαλλικό δικαστήριο το οποίο βάζει «μπλόκο» στην πορεία της προς την Προεδρία της Γαλλίας.

«Θα φύγει ήσυχα, ή θα βάλει φωτιά σ’ όλα» αναρωτιέται το Politico. Η απόφαση της θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας για τα επόμενα χρόνια. Όποια και αν είναι η απόφαση της ηγέτιδας της ακροδεξιάς, όποιο μονοπάτι και να διαλέξει κρύβει ρίσκα.

Σε γαλλικό δικαστήριο τη Δευτέρα κρίθηκε ένοχη για υπεξαίρεση κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της απαγορεύτηκε αμέσως να θέσει υποψηφιότητα για αξίωμα για πέντε χρόνια. Αν η έφεσή της αποτύχει, θα της επιβληθεί ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών – εκ των οποίων τα δύο με αναστολή και τα δύο σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Θα μπορούσε να επιλέξει να μείνει στην άκρη και να δώσει στον προστατευόμενο της, τον Τζόρνταν Μπαρντέλα -αν και μόλις 29 ετών- την πιο ξεκάθαρη δυνατή πορεία για να κερδίσει υποστήριξη ενόψει των επόμενων προεδρικών εκλογών. Όμως, αν έδινε το στέμμα σε έναν τόσο άπειρο υποψήφιο, θα μείωνε τις πιθανότητες το κόμμα της, ο Εθνικός Συναγερμός, να αναλάβει την προεδρία στις εκλογές του 2027; Και θα σπαταλούσε το πολιτικό κεφάλαιο που θα μπορούσε να αποφέρει η ετυμηγορία της Δευτέρας, αν έμενε ήπια στην άκρη;

Ή θα μπορούσε να βάλει τα δυνατά της και να εξαπολύσει έναν πανίσχυρο αιφνιδιαστικό πόλεμο, κατακεραυνώνοντας με το ένα χέρι τη γαλλική δικαιοσύνη και με το άλλο την κυβέρνηση. Αλλά μήπως αυτό δεν θα εξοργίσει τους Γάλλους ψηφοφόρους και δεν θα κατακρημνίσει την υποστήριξη προς το κόμμα που πέρασε τη ζωή της χτίζοντας;

Ήδη, η Λεπέν και οι σύμμαχοί της αποκαλούν την απόφαση του δικαστηρίου δημοκρατικό σκάνδαλο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα δεχτεί την ετυμηγορία στα ψιλά.

«Απόψε, εκατομμύρια Γάλλοι είναι αγανακτισμένοι, αγανακτισμένοι σε αφάνταστο βαθμό βλέποντας ότι [στη] Γαλλία, τη χώρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι δικαστές εφάρμοσαν πρακτικές που θεωρούνταν ότι ήταν προνόμιο των αυταρχικών καθεστώτων», δήλωσε η Λεπέν σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό TF1 τη Δευτέρα.

Υπάρχει πολύς δρόμος να διανύσουμε.

Η Γαλλία στο χάος λόγω Λεπέν

Η Λεπέν είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και δημοφιλή πρόσωπα της γαλλικής πολιτικής. Το κόμμα της είναι το μεγαλύτερο στο γαλλικό κοινοβούλιο και απέσπασε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στις περσινές ευρωεκλογές.

Βραχυπρόθεσμα, η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν είναι αυτή που μπορεί να δεχτεί το πλήγμα. Τις τελευταίες ημέρες βαριά ονόματα του Εθνικού Συναγερμού απειλούν να την καταρρίψουν, δήθεν για την ενεργειακή πολιτική. Οι πιστοί που βρίσκονται κοντά στη Λεπέν μπορεί να μπουν τώρα στον πειρασμό να κάνουν πράξη αυτές τις απειλές.

Η κυβέρνηση, με επικεφαλής τον κεντρώο πρωθυπουργό Φρανσουά Μπαϊρού, έχει εύθραυστη επαφή με την εξουσία.

Το ακροδεξιό κόμμα θα μπορούσε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για την ενεργειακή πολιτική, η οποία θα μπορούσε να είναι επιτυχής εάν άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης -θα χρειαζόταν να συμμετάσχει και η αριστερά- αποφασίσουν να ψηφίσουν υπέρ. Ο Εθνικός Συναγερμός έχει συγκρατηθεί από το να ανατρέψει την κυβέρνηση από τότε που ο Μπαϊρού διορίστηκε τον Δεκέμβριο.

Η Λεπέν, η οποία αποχώρησε από το δικαστήριο πριν από την έκδοση της ετυμηγορίας της, μπορεί να αποφασίσει να πάρει μια σελίδα από το εγχειρίδιο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έκανε εκστρατεία κατά των νομικών διαδικασιών που ξεκίνησαν εναντίον του.

Θα μπορούσε να παρουσιάσει την απόφαση ως μια αριστερή πολιτική βεντέτα και να προσπαθήσει να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές της για μια εκστρατεία κατά του πολιτικού κατεστημένου. Με αυτόν τον τρόπο θα απηχούσε τις παρατηρήσεις που έκανε ο σύμμαχος του Τραμπ, Έλον Μασκ, τη Δευτέρα, ο οποίος δήλωσε ότι «όταν η ριζοσπαστική αριστερά δεν μπορεί να κερδίσει μέσω της δημοκρατικής ψήφου, καταχράται το νομικό σύστημα για να φυλακίσει τους αντιπάλους της».

Αν και το κόμμα έχει τις ρίζες του στον ακροδεξιό ρατσισμό και τον αντισημιτισμό, η Λεπέν αγωνίστηκε για να τον εξομαλύνει και να διευρύνει την εκλογική της βάση. Πάντα έλεγε ότι θα προσπαθήσει να διατηρήσει τους θεσμούς της Γαλλικής Δημοκρατίας, αλλά η βόμβα της Δευτέρας αλλάζει τα πάντα.

Η γαλλική πολιτική ήταν εύθραυστη τα τελευταία χρόνια, με πολλά αυθόρμητα πολιτικά κινήματα να ξεπηδούν – με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη διαδήλωση κατά του Μακρόν με τα Κίτρινα Γιλέκα το 2018, η οποία εξελίχθηκε σε βίαιη.

Αν και η Λεπέν είναι πιθανό να αντισταθεί στο να καλέσει προσωπικά σε βία, η ετυμηγορία θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τη δυσαρέσκεια σε μια χώρα της οποίας οι ψηφοφόροι είναι ήδη απογοητευμένοι με τον τρόπο που λειτουργούν τα πράγματα.