Στην Αθήνα βρέθηκε, όπου και παρέθεσε ομιλία, ο Ελληνοκύπριος νομπελίστας καθηγητής οικονομικών του London School of Economics Χριστόφορος Πισσαρίδης. Στην ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στον Δείκτη Προστασίας Απασχόλησης.

Ο συγκεκριμένος δείκτης ασχολείται με το πόσο δύσκολο είναι για την επιχείρηση να απολύσει εργαζόμενους. Όπως τόνισε «όταν είναι δύσκολο για κάποιον να απολύει, είναι το ίδιο δύσκολο και να προσλαμβάνει».

Σύμφωνα με μελέτες του Ο.Ο.Σ.Α η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που έχουν τον υψηλότερο δείκτη προστασίας στην απασχόληση με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην 26η θέση όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27. Προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας ώστε να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

Επίσης, τόνισε ότι «η γραφειοκρατία που αποτελεί εμπόδιο στη σύσταση εταιρειών, αναπόφευκτα οδηγεί στη δωροδοκία προκειμένου να κυλήσουν γρήγορα οι διαδικασίες».

Επίσης, μίλησε για αύξηση των επιδομάτων ανεργίας έτσι ώστε οι απολυμένοι να μην οδηγηθούν στην εξαθλίωση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το επίδομα ανεργίας πρέπει να δίνεται από 6 έως 12 μήνες προκειμένου οι άνεργοι να μην καθησυχάσουν και να ψάξουν για δουλειά.

Τέλος, κάλεσε την Ελλάδα να ακολουθήσει την επιτυχημένη συνταγή της Δανίας όπου εφαρμόζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το παράδειγμα του flexicurity. Δηλαδή, συνδυασμός που προστατεύει τους εργοδότες από το δικαίωμα να απολύουν όταν κρίνουν αναγκαίο και τους εργαζόμενους οι οποίοι απολαμβάνουν γενναία επιδόματα όταν μένουν άνεργοι.