Επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, πίστη εφαρμογή της σφιχτής μισθολογικής πολιτικής στις ΔΕΚΟ και ξεκαθάρισμα των οικονομικών υποχρεώσεων των 235 οργανισμών που δεν έχουν δημοσιοποιήσει στοιχεία στο υπουργείου οικονομικών (θέτοντας σε αμφισβήτηση τα όποια στοιχεία παρουσιαστούν για δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010) ζήτησε από την κυβέρνηση η τρόικα.
Οι επικεφαλής της τρόικας, Π. Τόμσεν από το ΔΝΤ, Γ. Κρούγκερ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (αντικαθιστά τον Σ. Ντερούζ) και ο Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ πραγματοποίησαν ένα ταξίδι αστραπή στην Αθήνα και συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου εν όψη του νέου ελέγχου της οικονομίας που είναι προγραμματισμένος για τον Μάιο και από τον οποίο θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της 5η δόσης του δανείου ύψους 12 δισ. ευρώ.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πακέτο μέτρων ύψους 22 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2015 το όποιο ακόμα βρίσκεται σε στάδιο εξειδίκευσης με στόχο να παρουσιαστεί στις 15 Απριλίου στο υπουργικό συμβούλιο και να κατατεθεί έως τις 15 Μαΐου στην Βουλή όμως οι εκπρόσωποι της τρόικα στάθηκαν στο γιατί δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως νέα μισθολογική πολιτική στις ΔΕΚΟ αλλά και τα «κρυφά» ελλείμματα 235 δημοσίων οργανισμών που αρνούνται να στείλουν στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι της τρόικα ζήτησαν από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου νέο κούρεμα 20% στο μισθολογικό κόστος των ΔΕΚΟ ώστε να διαμορφωθεί στο 45-50% των συνολικών εσόδων ανά ΔΕΚΟ από το 78% που είχε φθάσει το 2009.
Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις τα στελέχη της τρόικας ενημερώθηκαν ότι η πρώτη αποκρατικοποίηση θα αφορά τον ΟΠΑΠ με στόχο έσοδα 3 δισ. ευρώ.
Οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας για τον καθορισμό των μέτρων ύψους 22-23 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2015, θα συνεχιστούν αύριο και τις επόμενες εβδομάδες σε τεχνικό επίπεδο.