Η αύξηση της ανεργίας και οι μειώσεις στους μισθούς περιορίζουν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, τη στιγμή που οι δαπάνες για συντάξεις εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 1,2 δισ. ευρώ εξαιτίας της αύξησης των συνταξιούχων, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ο κ. Κουτρουμάνης υπογράμμισε ότι οι δαπάνες για τις συντάξεις δεν αναμένεται να μειωθούν αλλά αντιθέτως, να αυξηθούν στην επόμενη πενταετία κατά 1,2 δισ. ευρώ, λόγω της αύξησης των συνταξιούχων.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, τα στοιχεία για την απώλεια εσόδων από τα Ταμεία λόγω των οικονομικών μέτρων και της κρίσης είναι άκρως ανησυχητικά. Για κάθε ποσοστιαία μονάδα που αυξάνεται η ανεργία, το ΙΚΑ χάνει ετησίως 300 εκατ. ευρώ ενώ η μείωση των μισθών κατά 1% ισοδυναμεί για το ΙΚΑ με απώλεια 115 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, με μια ενδεχόμενη μείωση των αποδοχών κατά μέσο όρο 6% τα έσοδα του ΙΚΑ από εισφορές μειώνονται κατά 700 εκατ. ευρώ για το 2011.

Ο κ. Κουτρουμάνης σημείωσε επίσης ότι η εισφοροδιαφυγή διαμορφώνεται στο 36% του συνόλου για τον ΟΓΑ, στο 33% για τον ΟΑΕΕ και στο 26,5% για το ΙΚΑ.