«Εκπρόσωποι πολλών κυβερνήσεων, αναφέρεται στο δημοσίευμα, επιβεβαίωσαν στους FTD ότι δεν αποκλείεται πλέον αναδιάρθρωση του χρέους. Αιτία αποτελούν οι αυξανόμενες αμφιβολίες για το ότι η Ελλάδα – όπως ελπιζόταν μέχρι τώρα – θα μπορέσει να επιστρέψει στη διάρκεια του 2012 στην αγορά ομολόγων και έτσι να αυτοχρηματοδοτηθεί εν μέρει».

«Έτσι, το κράτος συνεχίζει-θα ήταν αναγκασμένο να καταφύγει σε μεγαλύτερα δάνεια από το Eurogroup. «Επιμήκυνση και αύξηση του πακέτου βοήθειας δεν θα μπορούσε να “περάσει” πολιτικά. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξουν συνέπειες», έλεγαν σε Υπουργείο Οικονομικών μεγάλης χώρας – μέλους της Ευρωζώνης. «Γι’ αυτό θα πρέπει να έχουμε έτοιμο ένα σχέδιο», δήλωσε ο σύμβουλος ενός ευρωπαίου πρωθυπουργού.

Αναδιάρθρωση του χρέους των Ελλήνων θα έπληττε και τα λοιπά κράτη της Ευρωζώνης, τα οποία διέρχονται κρίση. Στις χρηματαγορές αμέσως θα άρχιζαν να επικρατούν εικασίες για το αν θα πρέπει να προβούν σε αναδιάρθρωση χρέους και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Τα ασφάλιστρα κινδύνου των ομολόγων τους θα αυξάνονταν. «Τα προβλήματα των τριών χωρών είναι στενά αλληλένδετα. Το θέμα είναι να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό», λένε στο Eurogroup».