«Ανεπίτρεπτη» χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα την αποτυχία των μελών του Κονγκρέσου να καταλήξουν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό που θα χρηματοδοτήσει τη λειτουργία του αμερικανικού δημοσίου μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ οι διαπραγματευτές του Σώματος αναμένεται να συναντηθούν και πάλι σήμερα σε αναζήτηση συμφωνίας.
Ελλείψει συμφωνίας, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα σταματήσουν τη λειτουργία τους την Παρασκευή.
Νωρίτερα, η ηγεσία του Κονγκρέσου είχε αποτύχει να φθάσει σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό που θα καλύψει την λειτουργία του αμερικανικού δημοσίου για το υπόλοιπο του οικονομικού έτους που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.
Οι δύο πλευρές καλούνται να συμφωνήσουν για τον προορισμό των προγραμμάτων, υπό την πίεση των Ρεπουμπλικανών για αποφασιστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.
Ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα δεσμεύθηκε για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μέχρι την εξεύρεση συμφωνίας και δήλωσε ότι ο αμερικανικός λαός περιμένει από τα μέλη της ηγεσίας του Κονγκρέσου να ενεργήσουν «ως ενήλικες».
«Το μοναδικό θέμα είναι εάν η πολιτική και η ιδεολογία θα εμποδίσουν την αποτροπή της διακοπής της λειτουργίας της κυβέρνησης», δήλωσε στους δημοσιογράφους προσθέτοντας ότι είναι έτοιμος για διαβουλεύσεις μέχρι την επίτευξης συμφωνίας.
Αμέσως μετά τις δηλώσεις Ομπάμα, ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπέινερ δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικανοί θέλουν να αποφύγουν τη διακοπή της λειτουργίας του αμερικανικού δημοσίου, αλλά επίσης επιδιώκουν τις μεγαλύτερες δυνατές περικοπές των δημοσίων δαπανών.
Ο δημοκρατικός πρόεδρος της Γερουσίας Χάρι Ριντ υιοθέτησε έναν τόνο αισιοδοξίας μετά τη συνάντηση με τον ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπέινερ χθες το βράδυ. «Ακόμη διαπραγματευόμαστε με καλή πίστη, οι θέσεις μας δεν απέχουν πολύ και ελπίζω ότι θα έχουμε κάποιο αποτέλεσμα», δήλωσε ο Χάρι Ριντ χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση “εποικοδομητική”. Αντίστοιχο ήταν το κλίμα και στο γραφείο του Τζον Μπέινερ.
Στις διαπραγματεύσεις η πλευρά των Ρεπουμπλικανών, πιεζόμενη από το κίνημα του Tea Party ζητεί μεγαλύτερες περικοπές των δημοσίων δαπανών. Την ίδια στιγμή οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τους Ρεπουμπλικανούς ότι με το νομοσχέδιο επιδιώκουν να πλήξουν τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής και ότι το μέγεθος των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες που ζητούν θα υπονομεύσει την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.
Οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών κατέληξαν χθες αρχικά σε συμφωνία για περικοπές ύψους 33 δισεκατομμυρίων δολαρίων. ΟΙ Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι είχαν εκκινήσει από έναν στόχο 61 δισεκατομμυρίων, τώρα επιδιώκουν περικοπές ύψους 40 δισεκατομμυρίων.