Ακόμη και στο αφορολόγητο των παιδιών που αυξάνει το γενικό όριο των 12.000 ευρώ, εξετάζει να βάλει «μαχαίρι» η κυβέρνηση, ανάλογα με εισοδηματικά κριτήρια και τεκμήρια διαβίωσης, στο πλαίσιο της ριζικής αναθεώρησης των φοροαπαλλαγών, που στόχο έχει να αυξήσει κατά 2 δισ. τα έσοδα από φόρους, επιβαρύνοντας όμως πολύ περισσότερο εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.
Το οικονομικό επιτελείο μελετά να υιοθετήσει ως μαξιλάρι ένα ποσό μεταξύ εξήντα κι εβδομήντα χιλιάδων ευρώ, το οποίο όμως θα προκύπτει ως σύνολο από την πρόσθεση του ετήσιου εισοδήματος και τεκμηρίων διαβίωσης, όπως η κατοχή ακινήτων κι αυτοκινήτων. Μπορεί δηλαδή ακόμη και άνθρωποι με μικρό μισθό να κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο, διότι θα έχουν στο όνομα τους ένα σπίτι. Η αγορά ήδη θρηνεί τα επιπλέον λεφτά που οδεύουν αποκλειστικά προς την Εφορία.
Από μηδενική βάση και με μπούσουλα τα νέα κριτήρια θα εξεταστούν μεταξύ άλλων η έκπτωση φόρου για το 20% ενοικίων, νοσηλίων, ασφαλίστρων, διδάκτρων και δικηγορικών αμοιβών, η αφαίρεση από το φορολογούμενο εισόδημα όλων των εξόδων για ιατρικές υπηρεσίες, αλλά και η έκπτωση από την φορολόγηση τόκων στεγαστικών δανείων, που αναλόγως του χρόνου σύναψης αναλογούν στο 20% ως και 100% της δαπάνης.
Στο επισπευσμένο, λόγω υστέρησης εσόδων, πακέτο φορολογικών μέτρων, μαζί με τις περικοπές φοροαπαλλαγών, έδαφος κερδίζουν το ενδεχόμενο νέας περαίωσης, μόνο για όσους είχαν εξαιρεθεί από την προηγούμενη, η αναπροσαρμογή των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, η επιβολή μεγαλύτερων φόρων σε μη αλκοολούχα ποτά και στο φυσικό αέριο, η αύξηση των τελών κυκλοφορίας και η θέσπιση αυστηρότερων τεκμηρίων διαβίωσης που θα αυξήσουν τους φόρους για τους έχοντες. Με τα σημερινά δεδομένα, το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο που εκτείνεται ως το 2015 προβλέπει επιπλέον έσοδα από φόρους τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ.