Περισσότερα από 2 εκατομμύρια στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες θα ρυθμιστούν φέτος, ενώ τράπεζες «κουρεύουν» μέχρι και κατά 60% τις οφειλές από τα καθυστερούμενα δάνεια προκειμένου να εισπράξουν τμήμα χρέους.
Φέτος, οι ρυθμίσεις όχι μόνο για καθυστερούμενες οφειλές, αλλά και για ενήμερα δάνεια θα είναι μαζικές. Υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι θα ρυθμιστούν περί τα 2 εκατομμύρια δάνεια στο σύνολο της αγοράς και θα αφορούν όλες τις κατηγορίες δανείων, επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά και κάρτες.
Όπως υπογραμμίζουν οι τραπεζίτες, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνους, τα δάνεια που θα ρυθμιστούν αντιπροσωπεύουν το 20% του συνολικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.
Με συνολικά υπόλοιπα 256,7 δισ. ευρώ αναμένεται ότι θα ρυθμιστούν οφειλές ύψους άνω των 51 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι ρύθμιση ζητούν με μεγαλύτερη συχνότητα οι δανειολήπτες που είναι ενήμεροι και οι οποίοι σπεύδουν να «πακετάρουν» τα δάνειά τους, από τον φόβο νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και υπό την απειλή της ανεργίας. Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι στο σύνολο της αγοράς ρυθμίστηκαν 350.000 δάνεια.
Θα πρέπει να σημειωθεί -χωρίς ωστόσο να υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία- ότι ο συνολικός αριθμός των πάσης φύσεως δανείων διαμορφώνεται στα 11 με 12 εκατομμύρια.
Από αυτά, το 1 με 1,2 εκατομμύρια είναι στεγαστικά, 8 με 9 εκατομμύρια είναι καταναλωτικά δάνεια (ανοικτά, αυτοκινήτου, πιστωτικές κάρτες κ.λπ.) και άλλο 1 εκατομμύριο τα επιχειρηματικά δάνεια (πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα νούμερα αντιστοιχούν σε τεμάχια δανείων και όχι σε αριθμό δανειοληπτών).
Δύο λύσεις
Όμως, την ίδια ώρα η «στάση πληρωμών» από πολλούς δανειολήπτες προς τις τράπεζες, οι οποίοι δεν πληρώνουν κυρίως οφειλές από κάθε είδους καταναλωτικά δάνεια (ανοικτά, προσωπικά, αυτοκινήτου κ.λπ.) και πιστωτικές κάρτες, οδηγεί τις τράπεζες σε δύο λύσεις:
Προχωρούν σε… γενναίο haircut της αρχικής οφειλής προκειμένου να εισπράξουν έστω ένα τμήμα του χρέους, που ήδη έχει βγει στο «κόκκινο». Τη λύση αυτή υιοθετούν οι ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Και ακόμα καλούν τους πελάτες που βρίσκονται σε καθυστέρηση -πάνω από 3 μήνες- να προχωρήσουν σε ρύθμιση. Οι ίδιες οι τράπεζες προτείνουν επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής, για να μειωθεί το ύψος της μηνιαίας δόσης.
Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των δανειοληπτών ζητούν ρύθμιση από την τράπεζά τους. Οι τράπεζες έχουν σε ισχύ ειδικά προγράμματα «ομπρέλα» που καλύπτουν τους ενήμερους καταναλωτές, αλλά και δίνουν λύση σε όσους έχουν βρεθεί στο «κόκκινο», με περίοδο χάριτος, «πάγωμα» της οφειλής με πληρωμή μόνο τόκων, κλπ.