Σε εξέλιξη βρίσκεται πρόχειρος διαγωνισμός, με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή, για τη Σύνταξη Κανονισμού Λειτουργίας για το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ Α.Ε.). Η ανώτατη προϋπολογισθείσα δαπάνη για το έργο, ανέρχεται στο ποσό των 35.000 ευρώ.

Οι προσφορές των υποψηφίων θα πρέπει να κατατεθούν το αργότερο έως την 18η Μαρτίου 2011, ημέρα Παρασκευή και ώρα 11:00 π.μ. στα γραφεία της εταιρείας (Λ. Αμαλίας 26, Αθήνα, 3ος όροφος).

Το έργο θα πρέπει να υλοποιηθεί το αργότερο εντός 10 ημερών, από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης και στον Κανονισμό θα περιλαμβάνονται τουλάχιστον τα ακόλουθα:

– Η οργανωτική δομή της εταιρείας, οι αρμοδιότητες των λειτουργικών μονάδων και ο τρόπος λειτουργίας τους, οι θέσεις ευθύνης με τα απαιτούμενα προσόντα για καθεμία από αυτές, καθώς και η περιγραφή των συστημάτων εσωτερικού ελέγχου.

– Οι κατευθύνσεις και γενική περιγραφή των εργασιών λογιστικής παρακολούθησης, παροχής εγγυήσεων και ανάληψης διαχείρισης ταμείων χαρτοφυλακίου κεφαλαίου, καθώς και ο τρόπος προσδιορισμού προμηθειών και δαπανών.

Ο Κανονισμός Λειτουργίας συντάσσεται σύμφωνα και με τα αναφερόμενα στη σχετική απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος και θα πρέπει επιπλέον να περιλαμβάνει και τις ακόλουθες αρχές που αφορούν:

– Στον επιμερισμό του επιχειρηματικού κινδύνου μεταξύ των Πολύ Μικρών, Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (σύμφωνα με τους ορισμούς της Σύστασης της Επιτροπής ΕΚ/361/2003, όπως ισχύει κάθε φορά), των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και της Εταιρείας, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων κάθε κατηγορίας.

– Στην αξιολόγηση του εκάστοτε αναλαμβανόμενου κινδύνου, είτε προέρχονται εκ των εγγυήσεων είτε λοιπών χρηματοοικονομικών εργαλείων και μέσων χρηματοοικονομικής τεχνικής είτε εκ της λειτουργίας της.

– Στην εφαρμογή των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί κρατικών ενισχύσεων,όπως ισχύουν κάθε φορά.

– Στη μη στήριξη προβληματικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τις κοινοτικές

κατευθυντήριες γραμμές (2004/C244/02), όπως ισχύουν κάθε φορά.

– Στην άσκηση νομικών δικαιωμάτων και ένδικων μέσων για τη διασφάλιση του

μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας και των γενικότερων συμφερόντων της Εταιρείας (π.χ. ένσταση διζήσεως, άσκηση δικαιώματος αναγωγής).

– Στη δέσμευση ότι η εγγύηση δεν θα υπερβαίνει το 80% του εγγυημένου δανείου ή άλλου χρηματοοικονομικού εργαλείου, ειδικά δε για τα δάνεια, το καλυπτόμενο από την εγγύηση μέρος του δανείου δεν υπερβαίνει το 1.500.000 ευρώ, ανά επιχείρηση.

Τέλος, στον ίδιο Κανονισμό Λειτουργίας θα πρέπει να περιλαμβάνονται και τα ακόλουθα:

– Κανονισμός Διοικητικού Συμβουλίου

– Audit Committee (Επιτροπή Ελέγχου)

– Κανονισμός Επένδυσης Διαθεσίμων.