Ο φονικός σεισμός που έπληξε σήμερα την Ιαπωνία σημειώθηκε στη χειρότερη δυνατή συγκυρία για την εγχώρια οικονομία και ενδέχεται να προκαλέσει δημοσιονομική κρίση, σύμφωνα με τον βρετανικό οίκο Capital Economics.
Μελέτη του οίκου που δημοσιεύθηκε στο Λονδίνο χαρακτηρίζεται «πρόωρο» το να αποτιμηθούν οι ζημιές για την οικονομία της Ιαπωνίας. Εκτιμάται ότι ο ανθρώπινος παράγοντας θα πρυτανεύσει τελικά της οικονομικής υφής της θεομηνίας. Θεωρείται βέβαιο ότι «σημαντικές θα είναι οι υλικές ζημιές για την οικονομία της Ιαπωνίας».
Ο βρετανικός οίκος προλέγει ότι οι τελικές υλικές ζημιές θα είναι μικρότερες από τον σεισμό του Κόμπε το 1995, όταν οι νεκροί είχαν φθάσει τους 6 χιλιάδες κι οι υλικές ζημιές τα 10.000 δισ. γεν, δηλαδή περίπου 100 δισ. δολάρια.
Οι οικονομικές ζημιές μιας φυσικής καταστροφής αποδεικνύονται μικρότερες των αρχικά αναμενόμενων, σύμφωνα με τον οίκο.
Π.χ., στη Χιλή πέρυσι το πρώτο τρίμηνο του έτους ο πολύ μεγάλος σεισμός επιβράδυνε το ΑΕΠ κατά 1,3%, ωστόσο το αμέσως επόμενο τρίμηνο αυτό αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,5%.
Όμως, επισήμανε ο ίδιος οίκος, το τελικό τρίμηνο του 2010 η ιαπωνική οικονομία συρρικνώθηκε, οπότε ο φονικός σεισμός καταγράφηκε σε μία ευαίσθητη οικονομικά συγκυρία, «την ώρα που η κυβέρνηση δίνει μάχη για τα δημόσια ελλείμματα».
«Άρα, ένα αξιόπιστο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης πολύ δύσκολα θα εκπονηθεί στην περίπτωση που η οικονομία αυτή τελικά διολισθήσει στην ύφεση, οπότε από την επιδείνωση βασικών μεγεθών του προϋπολογισμού πάρα πολλοί άνθρωποι θα υποφέρουν αναλόγως».