Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που συναντάται σήμερα στο Ελσίνκι με τους ηγέτες των άλλων κεντροδεξιών ευρωπαϊκών κομμάτων, διακινδυνεύει να έρθει σε σύγκρουση με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, καθώς επιμένει -δημοσίως τουλάχιστον- στη σκληρή στάση της για το πακέτο μέτρων κατά της κρίσης χρέους.
Στη συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα τεθεί επί τάπητος το θέμα του επιτοκίου των δανείων της Ιρλανδίας (5,8% κατά μέσο όρο), για το οποίο η κ. Μέρκελ δεν φαίνεται διατεθειμένη να δεχθεί τη μείωση του.
Στη συνάντηση του ΕΛΚ θα συμμετάσχουν ακόμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο.
Βασικό πολιτικό ζητούμενο αυτής της συνάντησης είναι να βρεθεί κοινός τόπος απέναντι σε ένα «συνολικό πακέτο» μέτρων στο οποίο θα πρέπει να καταλήξουν οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης στη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου, πριν από το Συμβούλιο των ηγετών των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, στις 24-25 Μαρτίου, και στο οποίο πρέπει να υπογραφεί οριστική συμφωνία πάνω στο ζήτημα της αντιμετώπισης του χρέους.
Πάντως, οι ελπίδες ότι στη συνάντηση του Ελσίνκι θα σφυρηλατηθεί κοινή θέση των ηγετών που ανήκουν στο ΕΛΚ, απέναντι στα προτεινόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, προσκρούουν επάνω στον ύφαλο της διαφωνίας των Γερμανών με την νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Ιρλανδίας, για τους όρους του δανείου των 85 δισ. ευρώ.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Ζίρκι Κατάινεν, δήλωσε την Πέμπτη ότι «οι υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης δεν πρέπει να περιμένουν καμιά διευκόλυνση από τις εταίρους τους, ακόμη κι αν υπογράψουν ότι θα λάβουν πρόσθετα μέτρα για να τονώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να βελτιώσουν τα δημόσια οικονομικά τους».
Από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 4 Φεβρουαρίου, όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν να συμφωνήσουν πάνω στο γαλλογερμανικό «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», τα spreads στις χώρες της ευρω-περιφέρειας έχουν αυξηθεί, ενώ οι αγορές δείχνουν να έχουν προεξοφλήσει την προσφυγή της Πορτογαλίας στον μηχανισμό στήριξης.
Το Βερολίνο πιέζει για να γίνουν αποδεκτοί οι βασικοί όροι του Συμφώνου, θέμα που θα συζητηθεί στη Σύνοδο της 11ης Μαρτίου.
Εφόσον υπάρξει συμφωνία, τότε θα ανοίξει ο όρος για μείωση των επιτοκίων στα δάνεια της Ιρλανδίας -συνεπώς- και της Ελλάδας (5,2%), καθώς και για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, στην οποία συμφωνεί και το ΔΝΤ.