Η προσπάθεια της ελληνική κυβέρνησης να αυξήσει τα έσοδα της και να περιορίσει τη φοροδιαφυγή δεν έχει την αναμενόμενη εισπρακτική επιτυχία αναφέρουν οι New York Times. Η περιγραφή τους ξεκινάει από μια έφοδο του ΣΔΟΕ στα «3 Γουρουνάκια» και τις συνέπειες για τα καφέ και εστιατόρια.

Η Ελλάδα χάνει ως και 30 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο από τη φοροδιαφυγή αναφέρει η εφημερίδα και αυτό το ποσό θα βοηθούσε πολύ να λύσει τα προβλήματα του χρέους της που αντιμετωπίζει. Το 2009 τα πρόστιμα ήταν 2,2 δισ. δολάρια ως το 2010 ανέβηκαν στα 6,5 δισ. Αναφέρει τα παραδείγματα γιατρών που δήλωναν 25 χιλιάδες δολάρια εισόδημα ενώ το ενοίκιο των γραφείων τους και μόνο κόστιζε τα διπλά.
Στη συνέχεια εξετάζεται η περαίωση και οι αντιδράσεις, ακόμα και μέσα στο ΠΑΣΟΚ, που προκάλεσε. Ο Κώστας Μπακούρης, επικεφαλής της Διεθνούς Διαφάνειας, δηλώνει πως με το μέτρο ενθαρρύνεις τον κόσμο να πιστεύει ότι θα υπάρξει και άλλη φορολογική αμνηστία σε 5 χρόνια. Η αργοπορία της δικαιοσύνης στην Ελλάδα είναι άλλο ένα θέμα με πάνω από 300.000 υποθέσεις να περιμένουν εκδίκαση ενώ παίρνει 8-10 χρόνια για μια υπόθεση να εκδικαστεί.