Συναντήσεις εργασίας με το Δ.Σ. του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και των HELEXPO και ΔΕΘ πραγματοποίησε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, κατά τη σημερινή επίσκεψή της στη Θεσσαλονίκη.
Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε η υπουργός τόνισε ότι «η ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής στη Βόρεια Ελλάδα αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχία του εθνικού αναπτυξιακού στόχου, που δεν είναι άλλος από τη δημιουργία μιας παραγωγικής, εξωστρεφούς και βιώσιμης οικονομίας».
«Το στοίχημα μας: Ποιοτική και ανταγωνιστική παραγωγή. Από αυτή την οικονομία θα επωφεληθεί και ο επιχειρηματίας και ο καταναλωτής της περιοχής», πρόσθεσε.
Γι’ αυτό το λόγο, υπενθύμισε τη σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας, που ονομάζεται «Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης Βορείου Ελλάδος» με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αρμόδια για την εφαρμογή των αναπτυξιακών παρεμβάσεων του ΥΠΟΙΑΝ στη Βόρειο Ελλάδα, την εφαρμογή του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης, καθώς και την αξιολόγηση, τη χρηματοδότηση και την εποπτεία μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων και καινοτομικών αναπτυξιακών σχεδίων.
Οι πρώτες δράσεις που θα οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Κατσέλη, είναι:
– Η επέκταση του 6ου προβλήτα, η οποία κρίνεται ως ένα από τα κομβικής σημασίας έργα που πρέπει να γίνουν για την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμένα, γεγονός που τόνισε η ΥΠΟΙΑΝ κατά την επίσκεψη της στον ΟΛΘ. Έχει ήδη αποφασισθεί η επέκταση του δυτικού τμήματος του προβλήτα για την αύξηση της χωρητικότητας του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων σε 1,2 εκατ. TEU έναντι των 300.000 TEU που εξυπηρετεί σήμερα. Το έργο θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις: Η Φάση Α περιλαμβάνει την κατασκευή του κρηπιδώματος και την επιχωμάτωση και την επίστρωση ζώνης πλάτους 70 μ.
Η Φάση Β την κατασκευή επιχωμάτωσης πλάτους 300 μ. Και η Φάση Γ την κατασκευή ανωδομής. Η διοίκηση θα προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για τις Φάσεις Α και Β, προβλεπόμενου κόστους 140 εκατ. ευρώ, τον Οκτώβριο του 2010. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.
– α) Η εκπόνηση στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου για τη δημιουργία σύγχρονου κέντρου διαχείρισης εμπορευμάτων, που να εξυπηρετεί τόσο το λιμάνι με συνεργασία παρόχου, όσο και την ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται και η πιθανή συνεργασία με τη ΓΑΙΑΣΕ.
β) Η μελέτη για την καλύτερη αξιοποίηση και διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του ΟΛΘ με προοπτική δημιουργίας μαρίνας και για τη γενικότερη επέκταση των δραστηριοτήτων του.
– Η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε πόλο καινοτομίας και εξωστρέφειας, με τη θεσμική αναβάθμιση των δύο οντοτήτων ―της ΔΕΘ και της HELEXPO― που εμπλέκονται στη διοργάνωση της Γενικής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ήδη, σε συνεργασία με τις διοικήσεις των ΔΕΘ και HELEXPO, το Υπουργείο προχωρά με ταχύ ρυθμό στη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που κληροδοτήθηκαν.
Ταυτόχρονα, προωθούνται: 1) Η προκήρυξη, τον Οκτώβρη, μελέτης από την HELEXPO για την επιχειρηματική της ταυτότητα και ένταξη σε διεθνή δίκτυα, την εξεύρεση στρατηγικού εταίρου και στην επιλογή του βέλτιστου για όλες τις πλευρές μελλοντικού επενδυτικού σχήματος, με συμμετοχή του στρατηγικού εταίρου.
2) Η προκήρυξη, τον Οκτώβριο, από τη ΔΕΘ ειδικής μελέτης για τη χωροθέτηση και την ανάπτυξη των συνεδριακών και εκθεσιακών υποδομών και την αξιοποίηση των υπαρχόντων υποδομών.
Η ΥΠΟΙΑΝ δήλωσε πως σφραγίζεται η πολιτική βούληση για μετεγκατάσταση του εκθεσιακού κέντρου της Έκθεσης στο αγρόκτημα ΤΕΙ-Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο, με τριμερές μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ της ΔΕΘ ΑΕ, του Δήμου Εχεδώρου και του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εξεταστούν διεξοδικά και σε βάθος με σχετική μελέτη όλες οι τεχνικές, νομικές και οικονομικές παράμετροι αυτού του εγχειρήματος.
Ενώ, ανακοίνωσε ότι το κεντρικό μήνυμα της 75ης Γενικής Έκθεσης Θεσσαλονίκης θα είναι: «Καινοτομία και Πράσινη Ανάπτυξη». «Σχεδιάζουμε δραστηριότητες, οι οποίες θα προσελκύσουν καινοτόμες και πράσινες επιχειρήσεις. Διοργανώνουμε παρεμβάσεις στο χώρο της Έκθεσης και στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπως εκδηλώσεις, τοποθέτηση κατασκευών με έμφαση τη φιλικότητα προς το περιβάλλον, διαδραστικά περίπτερα και σημεία ενημέρωσης και εξυπηρέτησης κοινού.
Στην πλειονότητά τους οι παρεμβάσεις θα λειτουργούν με αιολική και ηλιακή ενέργεια. Επίσης, διοργανώνεται ημερίδα με το ίδιο θέμα ― «Καινοτομία και Πράσινη Ανάπτυξη» με προσκεκλημένους Έλληνες και ξένους ομιλητές και παρουσιάσεις σημαντικών καινοτομικών πρωτοβουλιών» τόνισε.