Δέκα «φιλέτα» συνολικής έκτασης τουλάχιστον 115 χιλιάδων στρεμμάτων θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή του προγράμματος αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου το επόμενο διάστημα.
Τα συγκεκριμένα ακίνητα είχαν επιλεγεί εδώ και μήνες από την κυβέρνηση για αξιοποίηση, καθώς πρόκειται για εκτάσεις με τεράστια… γεωγραφικά και τουριστικά προνόμια, ενώ το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό τους είναι ότι είναι «καθαρά», δηλαδή δεν εμφανίζονται μπλεγμένα με διεκδικήσεις κι άλλα προβλήματα.
Στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου και στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι όποια προβλήματα υπάρχουν μπορούν να επιλυθούν με ταχύτατες διαδικασίες, κάνοντας χρήση φυσικά και τον νόμο για το fast track.
Τα πιο ώριμα προς αξιοποίηση ακίνητα είναι: η έκταση στο πρώην εργοτάξιο του Αντιρρίου και η περιοχή Βόρρας στο όρος Καϊμακτσαλάν μαζί με τη λίμνη Βεγορίτιδα. Βεβαίως, το πλέον ξεκάθαρο ακίνητο είναι το Ελληνικό, για το οποίο αναμένεται η μελέτη του Ισπανού αρχιτέκτονα Αθεμπίγιο.
Η λίστα που έδωσε η ΚΕΔ στην επιτροπή αποκρατικοποιήσεων είναι αναλυτικά:
*Ελληνικό
Δημόσιο ακίνητο έκτασης 5.500 στρεμμάτων, το οποίο διαχειρίζονται η ΚΕΔ και η ΕΤΑ. Υπάρχουν ήδη ολυμπιακές εγκαταστάσεις, ενώ ενδεικτικές χρήσεις θα μπορούσαν να είναι: διοικητικό και εμπορικό κέντρο, θεματικό πάρκο, τεχνολογικό κέντρο, αθλητικό κέντρο, πολιτιστικό κέντρο, κατοικία, αστικό πράσινο.
*Αφάντου Ρόδου
Πρόκειται για δύο ακίνητα, και συγκεκριμένα για παραθαλάσσια έκταση 175 στρεμμάτων 20 χιλιόμετρα από τη Ρόδο. Θεωρείται κατάλληλο για τουριστική ανάπτυξη σημαντικού μεγέθους. Επίσης, υπάρχει το ακίνητο “Γκολφ Αφάντου Ρόδου”, ιδιοκτησίας της ΕΤΑ, επιφάνειας 1.315 στρεμμάτων, το οποίο περιλαμβάνει γήπεδο γκολφ 18 οπών καθώς και ημιτελείς ξενοδοχειακές και λοιπές υποστηρικτικές εγκαταστάσεις. Η ΚΕΔ επισημαίνει ότι η συνδυασμένη αξιοποίηση των δύο δημόσιων ακινήτων, της ΕΤΑ και της ΚΕΔ, θα μπορούσε να ενισχύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον.
*Πρασονήσι
Η συνολική έκταση των κρατικών ακινήτων στον δήμο Νότιας Ρόδου είναι 80.000 στρέμματα. Το ακίνητο περιλαμβάνει εκτεταμένη περιοχή του νότιου τμήματος του νησιού, όπως και τη νησίδα Πρασονήσι.
Για το ακίνητο έχουν εξεταστεί προτάσεις αξιοποίησης βασιζόμενες στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, με επίκεντρο τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου ιστιοσανίδας, συναφών υποδομών και με δυνατότητα ανάπτυξης τουριστικών εγκαταστάσεων, εναλλακτικών μορφών τουρισμού (ιαματικό, αθλητικό, οικοτουριστικό κ.λπ.), γηπέδων γκολφ, νέου αεροδρομίου, μαρίνας κ.ά.
*Βεγορίτιδα
Η συνολική έκταση των ακινήτων στον νομό Πέλλας είναι περίπου 18.400 στρέμματα. Σε ένα τμήμα του υπάρχει και λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρας, στο όρος Καϊμακτσαλάν.
Το ακίνητο βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας και προσφέρεται για ναυταθλητικές δραστηριότητες αναψυχής. Τα δύο δημόσια ακίνητα, συνδυαστικά και βάσει των ιδιαίτερων φυσικών πόρων και των δυνατοτήτων της περιοχής, προσφέρονται για μακροχρόνια μίσθωση.
Στόχος η προσέλκυση τουριστών με υψηλά εισοδήματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους.
*Αντίρριο
Η επιφάνεια του πρώην εργοταξίου της Γέφυρας είναι 223 στρέμματα. Παραθαλάσσια έκταση στις παρυφές της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου.
Η ευρύτερη περιοχή του ακινήτου παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης μετά την ολοκλήρωση της γέφυρας, οι οποίες αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω με την κατασκευή της Ιονίας Οδού.
Οι προτεινόμενες χρήσεις του ΣΧΟΟΑΠ του δήμου Αντιρρίου προσανατολίζονται στην ανάπτυξη μικτής επιχειρηματικής ζώνης, η οποία θα συνδυάζει τις χρήσεις πολεοδομικού κέντρου επιπέδου πόλης και της ζώνης τουρισμού – αναψυχής.
*Γούρνες
Ο χώρος της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών, συνολικής έκτασης 738 στρεμμάτων, βρίσκεται περίπου 16 χλμ. ανατολικά της πόλης του Ηρακλείου, στις ακτές της βόρειας Κρήτης. Η ΚΕΔ έχει παραχωρήσει για χρήση και στέγαση διοικητικών, εκπαιδευτικών, ερευνητικών και αναπτυξιακών φορέων του νομού Ηρακλείου τμήματα του ακινήτου, συνολικής έκτασης περίπου 150 στρεμμάτων. Στην έκταση έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν ενυδρείο και το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης. Η προς αξιοποίηση έκταση είναι εμβαδού περίπου 450 στρεμμάτων, με εν δυνάμει χρήσεις τουριστικές, αναψυχής, εμπορικές κ.ά.
*«Φωνή Αμερικής»
Παραθαλάσσια έκταση 7.990 στρεμμάτων στo Δέλτα του ποταμού Νέστου, στην οποία λειτουργούσαν στο παρελθόν οι εγκαταστάσεις της πρώην «Φωνή της Αμερικής». Η θέση και τα φυσικά χαρακτηριστικά του ακινήτου είναι ιδιαίτερα ελκυστικά, οποιαδήποτε όμως προσπάθεια αξιοποίησης και ανάπτυξης πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη ότι αυτό ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 και προστατεύεται από τη διεθνή σύμβαση RAMSAR για υγροτόπους παγκόσμιας σημασίας.
*Δήμος Ερμιόνης
Δημόσιο ακίνητο στον δήμο Ερμιόνης, επιφάνειας 153.000 τ.μ., παραλιακή έκταση, απέναντι από τη νησίδα Δοκός. Το ακίνητο διαθέτει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης τόσο παραθεριστικής κατοικίας όσο και ξενοδοχειακών μονάδων.
*Βουρβουρού
Δημόσιο ακίνητο στον δήμο Σιθωνίας, στη Χαλκιδική, συνολικής επιφάνειας 94.000 τ.μ. Το ενδιαφέρον αφορά σε επενδύσεις για χρήσεις τουριστικές αλλά και παραθεριστικής κατοικίας.
*Τορώνη Χαλκιδικής
Η συνολική έκταση των εκτάσεων ανέρχεται σε 76 στρέμματα. Έχει σημαντικές προοπτικές και θα μπορούσαν να γίνουν επενδύσεις τουριστικού ενδιαφέροντος