Στις αντιδράσεις πολλών κρατών – μελών, τόσο της ευρωζώνης, όσο και της ΕΕ, φαίνεται πως προσκρούει το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο παρουσίασαν την περασμένη Παρασκευή στη σύνοδο κορυφής η Άγγελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί.
Ειδικότερα, από τους έξι δείκτες, που επεξεργάσθηκε το γερμανικό επιτελείο, τρεις έχουν συγκεντρώσει τα πυρά των εταίρων (η κατάργηση της ΑΤΑ, όπου ισχύει, η άνοδος της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 και η συνταγματική αλλαγή σε όλες τις χώρες, ώστε να μην επιτρέπονται τα υπερβολικά ελλείμματα και συνακόλουθα το δημόσιο χρέος).
Κοινοτικοί παρατηρητές έλεγαν πως, προκειμένου να αποφύγει μία απευθείας σύγκρουση με τους εταίρους της, ή την παραδοχή μίας ήττας, η κ. Μέρκελ θα δεχθεί έναν συμβιβασμό επί το ηπιότερον του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας».
Ωστόσο, έλεγαν, για λόγους που έχουν να κάνουν και με την εσωτερική κατάσταση στη Γερμανία, ο συμβιβασμός της αυτός ενδέχεται να οδηγήσει και σε σκλήρυνση της στάσης της όσον αφορά τις δυνατότητες, που θα παρασχεθούν στον EFSF, τον προσωρινό Μηχανισμό Στήριξης.
Όπως εξηγούσαν, η Γερμανίδα καγκελάριος θα δυσκολευθεί να εξηγήσει στο εκλογικό σώμα της Γερμανίας, γιατί δέχθηκε έναν συμβιβασμό σε κάτι, που είχε θέσει ως όρο για την ενίσχυση του Ταμείου και προχώρησε παρόλα αυτά ακριβώς σε αυτήν την ενίσχυση. Ως εκ τούτου, είναι πιθανόν ο EFSF να λάβει φραστική μόνον ενίσχυση -του τύπου «θα διασφαλίσουμε τη χρηματοδότησή του εάν κι εφόσον χρειαστεί» -χωρίς διεύρυνση των δραστηριοτήτων του, όπως θα ήταν η αγορά ομολόγων, ή ο δανεισμός με χαμηλά επιτόκια.
Κάτι τέτοιο, όμως -παρατηρούσαν στις Βρυξέλες- θα επαναφέρει την ανησυχία στις αγορές, ενδεχομένως και αναζωπύρωση της κρίσης, αφού η ηρεμία των τελευταίων δύο περίπου μηνών αποδίδεται στις προσδοκίες για τη «συνολική λύση», που θα αποφάσιζαν οι ηγέτες. Μία νέα αναταραχή στις αγορές θα έπληττε και πάλι τις χώρες της περιφέρεις, πρωτίστως την Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά και την Ελλάδα και την Ιρλανδία, χωρίς κανείς να αποκλείει το ενδεχόμενο επέκτασης σε φαινομενικά «προστατευμένες» χώρες – μέλη, όπως η Ιταλία.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν τις δυνατότητες του EFSF στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, υπό την προεδρία του Ζαν – Κλωντ Γιούνκερ και με τη συμμετοχή του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν – Κλωντ Τρισέ.
Ακολούθως, ενδέχεται να υπάρξει μία έκτακτη σύνοδος κορυφής του Eurogroup, στις 11 ή 13 Μαρτίου, ενώ οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στην εαρινή σύνοδο των «27», στις 24 – 25 Μαρτίου. Εάν εκεί δεν υπάρξει αποτέλεσμα, όπως λέγεται στις Βρυξέλες, το «μορατόριουμ των αγορών με τους πολιτικούς της Ευρώπης θα έχει τελειώσει»…