Η επιβολή δασμών και οι εμπορικές αντιπαραθέσεις επιστρέφουν στο προσκήνιο, απειλώντας να ανατρέψουν όσα θεωρούσαμε δεδομένα για το παγκόσμιο εμπόριο, και φέρνουν μαζί τους ένα κρίσιμο ερώτημα: αλλάζει οριστικά το μοντέλο της παγκοσμιοποίησης;

Οι εντάσεις ανάμεσα στις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις – με επίκεντρο τις ΗΠΑ, την Κίνα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση – κλιμακώνονται. Οι εμπορικοί πόλεμοι δεν είναι πια απλώς ρητορική. Είναι πολιτική πράξη με απτά αποτελέσματα στις αγορές, τις εφοδιαστικές αλυσίδες και την επενδυτική στρατηγική παγκοσμίως. Η διεθνής οικονομική τάξη δείχνει να εγκαταλείπει τη λογική του «ελεύθερου εμπορίου» για να επιστρέψει σε πιο προστατευτικές, εθνικά προσανατολισμένες πολιτικές.

Η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να επιβάλει δασμούς σε βασικούς εμπορικούς εταίρους όπως η Κίνα, ο Καναδάς και το Μεξικό λειτούργησε ως η πρώτη μεγάλη ρωγμή. Τα αντίμετρα ακολούθησαν, δημιουργώντας ένα ντόμινο εμπορικών περιορισμών και αβεβαιότητας, το οποίο συνεχίζει να επηρεάζει τις διεθνείς σχέσεις. Οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές: μετακινήσεις παραγωγικών μονάδων, επανασχεδιασμός εφοδιαστικών διαδρομών και ένα κύμα αναδιοργάνωσης της στρατηγικής επιχειρήσεων και κρατών.

Τι θα σημάνει αυτή η νέα στρατηγική για την ανάπτυξη, την απασχόληση και τις γεωπολιτικές ισορροπίες; Ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι του νέου παγκόσμιου παιχνιδιού;

Σε αυτή τη συγκυρία, το 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ανοίγει τη συζήτηση για το μέλλον του διεθνούς εμπορίου, με τη συμμετοχή κορυφαίων διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς και think tanks, κυβερνητικούς εκπροσώπους και ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων.

Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: να χαρτογραφηθούν οι γεωοικονομικές τάσεις της επόμενης ημέρας, να αναλυθούν τα ρίσκα και να αναζητηθούν βιώσιμες στρατηγικές προσαρμογής.