Την κατάργηση του φόρου υπεραξίας προτείνει ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών, σημειώνοντας πως οι φορείς της αγοράς σε συνεργασία το Υπουργείο Οικονομικών, μπορούν να βρουν την καλύτερη πρόταση ανάλογα με τα ισχύοντα στο εξωτερικό.

Όπως υποστηρίζει ο ΣΜΕΧΑ, ο φόρος υπεραξίας πρέπει να καταργηθεί καθώς το το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει έλλειμμα όγκου συναλλαγών, σημαντικό κριτήριο για την ενεργοποίηση των αλλοδαπών επενδυτών. Οι επενδυτές-παίκτες που πραγματοποιούν καθημερινά ή σε βραχυπρόθεσμα χρονικά διαστήματα, αγοραπωλησίες μετοχών, δίνουν ρευστότητα στο σύστημα και αυξάνουν τους όγκους συναλλαγών. Αν τεθεί φόρος υπεραξίας, τότε ο κίνδυνος μεγιστοποιείται και θα αποτρέψει τους παραπάνω βραχυπρόθεσμους παίκτες να πραγματοποιούν συναλλαγές και θα υπάρξουν στρεβλώσεις στις τιμές.

Ο ΣΜΕΧΑ τονίζει επίσης πως ο φόρος υπεραξίας δεν θα καταβάλλεται από τους επενδυτές που προέρχονται από χώρες που η Ελλάδα έχει υπογράψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολόγησης. Στην Ολλανδία φόρο υπεραξίας πληρώνουν μόνο όσοι μέτοχοι έχουν πάνω από 5% της εισηγμένης εταιρίας, που είναι και το δίκαιο σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου δεν πληρώνουν οι μεγάλοι μεγαλομέτοχοι αφού παρακρατούν τις μετοχές πάνω από 12 μήνες και θα πληρώνουν μόνο οι μικροί επενδυτές.