Η αγορά εμπορικών ακινήτων στην Ελλάδα συνεχίζει να διαγράφει μια σταθερά ανοδική πορεία, με τις προοπτικές να είναι ιδιαίτερα θετικές και για τα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον όπως δείχνουν τα στοιχεία, αλλά και οι εκτιμήσεις των αναλυτών και των παραγόντων της αγοράς.

Οι τιμές των γραφείων ανά τετραγωνικό μέτρο στο κέντρο της Αθήνας έχουν αυξηθεί κατά 47,3%, στα Ανατολικά Προάστια κατά 40,6%, στα Νότια Προάστια κατά 49,9% και στη Δυτική Αθήνα κατά 33,3%. Η ζήτηση για βιώσιμα, ενεργειακά αποδοτικά κτίρια γραφείων παραμένει ισχυρή, ειδικά σε περιοχές με καλή συγκοινωνιακή σύνδεση και αναπτυξιακές δυνατότητες.

Ακίνητα

Θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν οι τιμές για τα επόμενα πέντε χρόνια

Σύμφωνα με την Κορίνα Σαΐα, διευθύνουσα σύμβουλο της Premier Realty, οι τιμές των εμπορικών ακινήτων έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση από το 2019 και αναμένεται η τάση αυτή να συνεχιστεί τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία. Αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία της πλατφόρμας Spitogatos, τα οποία δείχνουν αξιοσημείωτες αυξήσεις στις τιμές των γραφείων σε διάφορες περιοχές της Αθήνας.

Αυτή η ζήτηση αναμένεται να παραμείνει υψηλή, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις επιλέγουν χώρους που ευθυγραμμίζονται με τις αρχές της βιωσιμότητας. Αντίθετα, τα γραφεία που δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια ενδέχεται να αντιμετωπίσουν μείωση στη ζήτηση στα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, και οι τιμές αποθηκών και αποθηκευτικών χώρων σημείωσαν σημαντικές αυξήσεις την ίδια περίοδο, φτάνοντας το 45,7% στο κέντρο της Αθήνας, το 52,0% στα Ανατολικά Προάστια, το 39,3% στα Νότια Προάστια και το 28,4% στη Δυτική Αθήνα. Η αύξηση αυτή συνδέεται άμεσα με την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και την ανάγκη για πιο οργανωμένους και εκσυγχρονισμένους χώρους αποθήκευσης. Η ζήτηση για σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους, με αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις, παραμένει υψηλή και προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω, λόγω της συνεχούς επέκτασης του logistics sector.

Από τα 8 στα 10,4 ευρώ ανέβηκαν οι τιμές ανά τετραγωνικό στο κέντρο της Αθήνας

Ακίνητα

Σε απόλυτους όρους, οι τιμές των εμπορικών ακινήτων έχουν αυξηθεί σε όλες τις περιοχές της Αθήνας. Στο κέντρο, οι τιμές ανέβηκαν από 8 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο το 2019 σε 10,4 ευρώ το 2024, ενώ στα Ανατολικά Προάστια από 5 ευρώ σε 7,7 ευρώ.

Στα Νότια Προάστια η αύξηση ήταν από 7,8 ευρώ σε 10,7 ευρώ, και στη Δυτική Αθήνα από 5,4 ευρώ σε 7,6 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αυτή η αύξηση των τιμών αντανακλά τη γενικότερη αναβάθμιση της ζήτησης για εμπορικούς χώρους σε όλη την Αθήνα, με τους επενδυτές να ενδιαφέρονται περισσότερο για στρατηγικές τοποθεσίες που προσφέρουν υψηλές αποδόσεις.

Στροφή προς τα έξυπνα κτίρια κάνει η αγορά

Μία από τις κυριότερες αναδυόμενες τάσεις στην αγορά είναι η στροφή προς τα έξυπνα κτίρια. Σύμφωνα με την Κορίνα Σαΐα, η παγκόσμια αγορά έξυπνων κτιρίων εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 108 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023, και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτή την τάση. Ένα έξυπνο κτίριο είναι ένα ακίνητο που ενσωματώνει τεχνολογίες του Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) και άλλες αυτοματοποιημένες λειτουργίες για τον έλεγχο διαφόρων συστημάτων, όπως ο φωτισμός, η ασφάλεια, η θέρμανση, ο εξαερισμός και ο κλιματισμός.

Αυτά τα συστήματα επιτρέπουν τη μείωση του λειτουργικού κόστους και την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, κάτι που καθιστά τα έξυπνα κτίρια ιδιαίτερα ελκυστικά για τους επενδυτές.

Ακίνητα

Μια άλλη σημαντική τάση είναι η ανάπτυξη έργων μικτής χρήσης. Αυτά τα έργα περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση διαφορετικών τύπων ακινήτων, όπως γραφεία, κατοικίες, χώρους λιανικού εμπορίου, εστιατόρια και ψυχαγωγικούς χώρους μέσα σε ένα ενιαίο συγκρότημα. Οι επενδυτές στρέφονται προς τα έργα μικτής χρήσης επειδή προσφέρουν ποικιλία μισθωτών και σταθερή ταμειακή ροή.

Ταυτόχρονα, προωθούν τη βιωσιμότητα, καθώς ενθαρρύνουν τη χρήση κοινών χώρων και την εξοικονόμηση πόρων. Αυτή η τάση μειώνει και τα ποσοστά κενών ακινήτων, ενώ προσελκύει ενοικιαστές από διαφορετικούς κλάδους, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ασφάλεια στις επενδύσεις.

Συνολικά, η ανοδική πορεία της αγοράς εμπορικών ακινήτων φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, καθώς η Ελλάδα αναδεικνύεται σε σημαντικό επενδυτικό προορισμό. Η αυξανόμενη ζήτηση για ενεργειακά αποδοτικά και τεχνολογικά προηγμένα κτίρια, σε συνδυασμό με την εισροή επενδύσεων σε έργα μικτής χρήσης, δημιουργεί θετικές προοπτικές για την ελληνική κτηματαγορά. Αν συνυπολογιστούν οι αυξήσεις στις τιμές και η συνεχιζόμενη εξέλιξη των υποδομών, αναμένεται ότι η αγορά ακινήτων θα συνεχίσει να αποτελεί ισχυρό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, προσελκύοντας όλο και περισσότερους διεθνείς επενδυτές.