«Το φθινοπωρινό Ευρωβαρόμετρο εμφανίζει αισιόδοξους Δείκτες Επιχειρηματικού Κλίματος για τις ΜμΕ» επισημαίνει σε σχετικό του άρθρο του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης.

Ολόκληρο το άρθρο του Βασίλη Κορκίδη

Οι επιδόσεις των ΜμΕ στην Ευρώπη υπερτερούν στο τομέα των υπηρεσιών, έναντι του εμπορίου, της μεταποίησης και των κατασκευών. Στις Βρυξέλλες στις 11/10/24 δημοσιεύτηκε η έκδοση για το φθινοπώρου του 2024 τόσο του «SME Business Climate Index», όσο και του «EU Craft SME Barometer» το οποίο αναφέρει μια οικονομική βελτίωση για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ. Ωστόσο οι επιδόσεις του εμπορίου, της μεταποίησης και των κατασκευών υπολείπονται του κλάδου των υπηρεσιών. Ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος στην ΕΕ αυξήθηκε στις 72,7 μονάδες, ξεπερνώντας το κρίσιμο όριο των 70 μονάδων.

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας είχε επηρεάσει δυσανάλογα ορισμένες ευρωπαϊκές περιοχές, καθώς οι τομείς έντασης ενέργειας είναι περισσότερο συγκεντρωμένοι στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες βόρειες περιοχές. Ωστόσο, καθώς οι τιμές της ενέργειας έχουν σταθεροποιηθεί, οι επιχειρήσεις στη Βόρεια Ευρώπη σημειώνουν βελτίωση στη συνολική τους απόδοση, ευθυγραμμίζοντας με τα επίπεδα των ΜμΕ στα νότια κράτη μέλη.

Το βαρόμετρο της ΕΕ για τις βιοτεχνίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις υπογραμμίζει την ανάπτυξη των ΜμΕ σε όλους τους τομείς. Αν και οι απαισιόδοξες προσδοκίες για το εαρινό εξάμηνο του 2024 δεν υλοποιήθηκαν λόγω των μειωμένων πληθωριστικών πιέσεων και των πιο περιορισμένων επιπτώσεων των γεωπολιτικών εντάσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία, οι προοπτικές για το φθινόπωρο παραμένουν ζοφερές. Αυτός ο σκεπτικισμός οδηγείται από αβεβαιότητες που σχετίζονται με παγκόσμιες αλλαγές και την επιμονή των πολεμικών συγκρούσεων.

Όταν εξετάζουμε τους διάφορους τομείς, η μεταποίηση και οι κατασκευές είναι αυτοί που παρουσιάζουν τις χαμηλότερες επιδόσεις όσον αφορά τις επενδύσεις και τον κύκλο εργασιών. Οι ΜμΕ σε αυτούς τους τομείς εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις από τα υψηλά επιτόκια, τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και τα συνεχιζόμενα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Αντίθετα, ο τομέας των προσωπικών υπηρεσιών παρουσίασε ελαφρά επιδείνωση του κύκλου εργασιών μεταξύ του φθινοπώρου του 2023 και της άνοιξης του 2024, λόγω της σταδιακής κατάργησης των μέτρων κρατικής στήριξης. Ωστόσο, οι ΜμΕ σε αυτόν τον κλάδο αναμένουν βελτίωση του κύκλου εργασιών μέχρι τέλος του έτους και για το τελευταίο τρίμηνο, με πεποίθηση ότι η αύξηση των μισθών θα αυξήσει το διαθέσιμο κατά κεφαλήν εισόδημα, ενισχύοντας τη ζήτηση. Παραταύτα, η Ευρωπαϊκή οργάνωση μικρομεσαίων SME United υποστηρίζει ότι η αύξηση των μισθών στην Ευρώπη ασκεί πληθωριστική πίεση στις ΜμΕ στον τομέα των υπηρεσιών έντασης εργασίας και τις ωθεί να αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές. Σημειώνω τέλος, πως τα επίπεδα των κατώτερων και μέσων μισθών στην Ελλάδα είναι ακόμα σε χαμηλότερα επίπεδα από πολλές άλλες χώρες της ΕΕ και δεν τεκμηριώνουν αυτή την άποψη.

Δείτε το σχετικό διάγραμμα

Screenshot

Πηγή: ΑΠΕ