Η κρίση στη Μέση Ανατολή εκτιμάται ότι θα προκαλέσει σημαντική αύξηση εκείνων που θα θελήσουν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα της «Χρυσής Βίζας» (Golden Visa), γεγονός που αναμφίβολα θα λειτουργήσει υπέρ της ελληνικής κτηματαγοράς και της ελληνικής οικονομίας.

Παράγοντες της αγοράς και αναλυτές επισημαίνουν ότι η σημαντική αύξηση των ορίων που ισχύουν από την 1η Σεπτεμβρίου δεν πρόκειται να φρενάρει αυτή την τάση. Αυτό συμβαίνει διότι οι περισσότεροι από αυτούς που θα έρθουν δεν θα έχουν ως προτεραιότητα την επένδυση, αλλά την ιδιοκατοίκηση, εξαιτίας του φόβου που υπάρχει για το παρόν και το μέλλον τους στην ευρύτερη περιοχή.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι χώρες από τις οποίες αναμένεται να υπάρξει σημαντική αύξηση αιτήσεων για την απόκτηση της Golden Visa περιλαμβάνουν το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Αίγυπτο και το Ιράν. Πολίτες από αυτές τις χώρες είναι μεταξύ των κορυφαίων υποψηφίων για τη χορήγηση της βίζας, καθώς οι χώρες τους βρίσκονται στην πρώτη 10άδα με τις περισσότερες αιτήσεις.

Ωστόσο, ένα στοιχείο που ενδεχομένως φρενάρει την ανάπτυξη της Golden Visa είναι οι χρονοβόρες διαδικασίες, καθώς το τελευταίο 12μηνο έχει εγκριθεί μόλις μία στις οκτώ αιτήσεις. Στο αντίθετο άκρο, υπάρχει η βούληση της κυβέρνησης να περιορίσει την απόκτηση Golden Visa προκειμένου να αυξήσει την προσφορά κατοικίας.

Από την αρχή του προηγούμενου μήνα, έχουν τεθεί σε εφαρμογή αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα, λόγω της αύξησης των ελάχιστων επενδυτικών ορίων που απαιτούνται για τη χορήγηση άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών.

Ακίνητα

Σημαντικά τα έσοδα που εισρέουν στα κρατικά ταμεία από την Golden Visa

Την περίοδο 2021 – 2023, τα έσοδα ανήλθαν σε 4,366 δισ. ευρώ, με το αγοραστικό ντελίριο των ξένων επενδυτών να καταγράφει ρεκόρ το 2023, αποφέροντας πάνω από 210 εκατ. ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 2,544 δισ. ευρώ για το σύνολο της χρονιάς.

Η Εύβοια, μαζί με την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη και τα νησιά με περισσότερους από 3.100 κατοίκους, έχουν ενταχθεί στο νέο, αυξημένο όριο των 800.000 ευρώ για τη χορήγηση άδειας διαμονής μέσω του προγράμματος Golden Visa. Για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, το ελάχιστο επενδυτικό όριο αυξάνεται από τις 250.000 ευρώ στις 400.000 ευρώ. Οι συνεχείς αλλαγές στο πρόγραμμα προκάλεσαν μια «φρενίτιδα» στην αγορά, καθώς πολλοί επενδυτές έσπευσαν να προλάβουν τις αλλαγές πριν τεθούν σε ισχύ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, από τις 8.898 αιτήσεις που υποβλήθηκαν στο διάστημα Αυγούστου 2023 – Αυγούστου 2024, μόλις 1.446 άδειες έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα. Επαγγελματίες του κτηματομεσιτικού κλάδου εκτιμούν ότι, αν δεν υπήρχαν οι καθυστερήσεις στην επεξεργασία των αιτημάτων, τα ποσοστά εγκρίσεων θα ήταν πολύ υψηλότερα. Παρά τις καθυστερήσεις, αναμένεται σημαντική αύξηση των εγκρίσεων τους επόμενους μήνες.

Προέλευση αιτήσεων

Οι Κινέζοι παραμένουν οι κυρίαρχοι επενδυτές, έχοντας το 54% των συνολικών αιτήσεων και έχουν λάβει στο 12μηνο (Αύγουστος 2023 – Αύγουστος 2024) σχεδόν 7.000 άδειες διαμονής επενδυτή. Ακολουθούν οι Τούρκοι με 8% και οι Λιβανέζοι με 5,5%. Εντυπωσιακή είναι, επίσης, η αύξηση ενδιαφέροντος από Βρετανούς και Αμερικανούς επενδυτές, οι οποίοι στρέφονται πλέον και στην αγορά εξοχικών κατοικιών, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι πριν από ένα χρόνο.

Στην 4η θέση βρίσκονται οι κάτοικοι από το Ιράν με 3,8%. Οι Βρετανοί επενδυτές (3,8%) κατέχουν πλέον την πέμπτη θέση. Μέχρι σήμερα, έχουν χορηγηθεί 482 άδειες σε Βρετανούς.

Οι Βρετανοί στρέφονται ολοένα και περισσότερο στο πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας για να εξασφαλίσουν το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που οφείλεται και στις επιπτώσεις του Brexit. Η αύξηση των εγκρίσεων για τους Βρετανούς αγγίζει το 51% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023, όταν είχαν χορηγηθεί 318 άδειες, αντιπροσωπεύοντας το 2,9% του συνόλου.

Οι Αμερικανοί επενδυτές κατέχουν την έβδομη θέση στη λίστα, ενώ οι επενδυτές από το Ισραήλ, με 271 άδειες, επιδιώκουν την εξασφάλιση άδειας διαμονής μέσω του προγράμματος. Οι Ισραηλινοί αναζητούν την ασφάλεια που προσφέρει η Χρυσή Βίζα, λόγω των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Τέλος, στην 10άδα συμπληρώνουν Ρώσοι και Ουκρανοί πολίτες.