Τον επόμενο μήνα αναμένεται η ΕΚΤ να προχωρήσει σε μία ακόμη μείωση επιτοκίων κατά 0,25 της μονάδας και είναι εξαιρετικά πιθανό, πριν φύγει το 2024, να έχουμε ακόμα μία ανάλογη κίνηση. Αν η εκτίμηση αυτή επαληθευτεί, τότε μέσα από το καλοκαίρι η σωρευτική μείωση θα ανέλθει σε μία ποσοστιαία μονάδα, αλλάζοντας κατά πολύ τα δεδομένα στην αγορά.

Ειδικά μάλιστα στην κτηματαγορά, αυτό μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά, σε μία περίοδο που η ζήτηση για νέα ακίνητα έχει εκτοξευτεί, αλλά παράλληλα η υλοποίηση σκοντάφτει στο υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος.

Εκτός από τα ακίνητα που εν δυνάμει θα χρησιμοποιηθούν ως κατοικία ή ως χώρος φιλοξενίας (βραχυχρόνιες μισθώσεις), ένας κλάδος που αναμένεται να γνωρίσει άνθιση το επόμενο διάστημα είναι τα εμπορικά ακίνητα, με τη ζήτηση για γραφεία στην Αττική να αυξάνεται. Ωστόσο, οι ξένοι επενδυτές εξακολουθούν να τηρούν αποστάσεις από την ελληνική αγορά.

Στην Αθήνα, οι επενδύσεις σε γραφεία έφτασαν τα 110 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας άνοδο 100% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο. Το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι συνολικές επενδύσεις ανήλθαν στα 278 εκατ. ευρώ, στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Σύμφωνα με την έκθεση της Cushman & Wakefield Proprius, το 55% των συμφωνιών αφορούσε την αγορά του City Center, με συνολική αξία 60 εκατ. ευρώ και 5 συμφωνίες κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Όπως αναφέρεται σχετικά, η αγορά εξακολουθεί να καθοδηγείται από τοπικούς παίκτες, με συμφωνίες ανάπτυξης και προστιθέμενης αξίας. Η μεγαλύτερη συναλλαγή αφορούσε το ιστορικό κτίριο στην οδό Κοραή 4, το οποίο θα στεγάσει τα νέα της γραφεία. Από τα 14.500 τ.μ. του κτιρίου, τα 9.000 τ.μ. θα χρησιμοποιηθούν από την τράπεζα, ενώ τα υπόλοιπα 3.000 τ.μ. θα διατεθούν για καταστήματα και χώρους εστίασης.

Η ζήτηση για μισθώσεις προέρχεται κυρίως από το Δημόσιο, τις εταιρείες τεχνολογίας, καθώς και τον τομέα των υπηρεσιών, ενώ η έλλειψη κατάλληλων ακινήτων στα βόρεια προάστια παραμένει έντονη. Οι τιμές ενοικίασης σε ακίνητα πρώτης κατηγορίας έχουν φτάσει τα 29 ευρώ ανά τ.μ. και αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται τους επόμενους 12 μήνες. Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, στην αγορά βγήκαν 28.000 τ.μ. νέων χώρων γραφείων, με το 70% αυτών να είναι ήδη προενοικιασμένα ή σε προσφορά. Η μεγαλύτερη επένδυση αφορά τον Πύργο του Πειραιά, το δεύτερο υψηλότερο κτίριο στην Αττική και το πρώτο «πράσινο» πολυώροφο κτίριο στην Ελλάδα.

Η έκθεση τονίζει ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς μίσθωσης παραμένουν θετικά, με τη ζήτηση να εστιάζεται σε ακίνητα με «πράσινους» χώρους και τις δύο βασικές τάσεις να είναι η βελτιστοποίηση του χώρου και η αναβάθμιση της ποιότητας.

Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Ολλανδία και η Ιταλία, οι επενδυτές αρχίζουν να επανεξετάζουν τα κτίρια γραφείων. Σύμφωνα με τη Savills, τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια των ΗΠΑ επιστρέφουν στην αγορά ακινήτων γραφείων και αξιοποιούν την αναμενόμενη αύξηση των ενοικίων. Το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στο Λονδίνο, αλλά επεκτείνεται και στο Δουβλίνο, με την προοπτική να εξαπλωθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη.