Αισιόδοξοι ότι το τουριστικό μέλλον της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής διαγράφεται ιδιαίτερα ευοίωνο, δήλωσαν εκπρόσωποι του κλάδου, από το αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.

Θέτοντας τη γαστρονομία στο επίκεντρο, με την εκδήλωση που διοργανώθηκε στο επίπεδο αναχωρήσεων του αεροδρομίου, όπου χιλιάδες εγχώριοι και ξένοι επιβάτες πήραν μια γεύση από τοπικά προϊόντα της Μακεδονίας, οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν πως η Θεσσαλονίκη κάνει τουριστικό restart. Τόνισαν, δε, πως με δεδομένη τη βούληση φορέων και κράτους και με «όχημα» το στρατηγικό σχέδιο που καταρτίστηκε και θα παρουσιαστεί στις αμέσως επόμενες ημέρες, η αύξηση των επισκεπτών, είναι αδιαμφισβήτητη.

«Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού και για δεύτερη χρονιά η Fraport Greece επέλεξε να τη γιορτάσει εδώ, στο αεροδρόμιο “Μακεδονία”, στη Θεσσαλονίκη, θέλοντας να αναδείξει τη γαστρονομία της ευρύτερης περιοχής, που αν όχι το βασικότερο, σίγουρα είναι ένα από τα πιο βασικά στοιχεία της ταξιδιωτικής εμπειρίας των επισκεπτών της πόλης και της ευρύτερης περιοχής», επισήμανε σε δηλώσεις του ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece, Γιώργος Βήλος.

Άλλωστε, όπως είπε ο κ. Βήλος, η γαστρονομία της περιοχής αποτελεί ισχυρό δέλεαρ για την προσέλκυση τουριστών. «Μόνο τυχαίο δεν είναι αυτό», σημείωσε και υπενθύμισε ότι η UNESCO έχει εντάξει την Θεσσαλονίκη στο δίκτυο των δημιουργικών πόλεων γαστρονομίας.

Η Θεσσαλονίκη κάνει restart ως τουριστικός προορισμός

«Η Θεσσαλονίκη στην κυριολεξία κάνει restart, υπάρχει βούληση των ανθρώπων της και του κράτους και θα προχωρήσουμε μπροστά», επισήμανε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος, ο οποίος έθεσε το ζήτημα της ξαφνικής, όπως είπε, επιβολής νέων φόρων που αναιρεί τον προϋπολογισμό των επιχειρήσεων του κλάδου. «Αυτό είναι κάτι που μας δυσαρεστεί», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη για βελτίωση της εικόνας της χώρας στα σύνορα, το πρώτο «κάστρο», απ’ όπου περνούν οι επισκέπτες για να έρθουν (και) στη Θεσσαλονίκη. «Δεν μπορεί κάθε φορά να απλώνουμε το χέρι σαν ζητιάνοι και να ζητάμε να βελτιωθούν οι τριτοκοσμικές καταστάσεις που επικρατούν στα σύνορα. Θα πρέπει επιτέλους να σκύψουν οι υπεύθυνοι πάνω από το θέμα και να λυθεί, έτσι ώστε όταν περνούν από τα σύνορα οι τουρίστες μας να μην ντρεπόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τη βεβαιότητα ότι το στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης θα είναι πλήρως ικανοποιητικό -μιας και έχει γίνει αρκετή δουλειά για την κατάρτισή του, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Θάνος Μπέγκας, περιφερειακός Σύμβουλος της ΠΚΜ, ενώ ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Γάκης, τόνισε ότι είναι υποχρέωση του δήμου να προάγει τη γαστρονομία της πόλης. «Προωθούμε την ελληνική γαστρονομία και το ελληνικό πρωινό. Ο Δήμος στηρίζει κάθε πρωτοβουλία που έχει σαν στόχο την προώθηση της γαστρονομίας της πόλης», τόνισε.

«Η Θεσσαλονίκη έχει επιτέλους αποκτήσει μια εξωστρέφεια, μπήκε σε άλλο δρόμο και θεωρώ ότι τα επόμενα χρόνια θα πάει ακόμη καλύτερα», ανέφερε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, συμπληρώνοντας: «δεν είμαστε όπως ήμασταν, γίνεται τεράστια προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους, βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο».

Η γενική διευθύντρια του ξενοδοχείου Hyatt, που ανέλαβε το στήσιμο της σημερινής εκδήλωσης, Ελένη Μπινιάρη, σημείωσε ότι «ο κλάδος μας γιορτάζει και πάντα προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι» και πρόσθεσε πως για το στήσιμο του μπουφέ της εκδήλωσης επιλέχθηκε ένας οικολογικός συνδυασμός πρωινού με brunch, βασισμένος στα τοπικά προϊόντα της Μακεδονίας.

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Fraport Greece σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης και τους δήμους Θεσσαλονίκης και Θέρμης.

Πηγή: ΑΠΕ