Τις επόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει πιλοτικά το νέο σύστημα επιδόματος ανεργίας, το οποίο εισάγει το υπουργείο Εργασίας με μία νέα προσέγγιση που το συνδέει με την εργασιακή πορεία και τις απολαβές του εργαζόμενου πριν βρεθεί σε κατάσταση ανεργίας. Το μέτρο θα εφαρμοστεί αρχικά σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Αττική, ώστε να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά του, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα συνεχίσει να ισχύει το υπάρχον καθεστώς.
Η βασική αλλαγή που φέρνει η νέα δομή του επιδόματος είναι η αποσύνδεσή του από τον κατώτατο μισθό, καθώς το υφιστάμενο σύστημα που βασίζεται σε αυτόν, λειτουργεί για περισσότερο από μισό αιώνα. Σήμερα, το επίδομα ανεργίας αντιστοιχεί στο 55% του κατώτατου μισθού, δηλαδή 479 ευρώ, και αυξάνεται αναλογικά με αυτόν.
Με το νέο μοντέλο, το επίδομα θα υπολογίζεται βάσει του μέσου μισθού που λάμβανε ο εργαζόμενος πριν βρεθεί σε κατάσταση ανεργίας, και θα κυμαίνεται έως και το 75% του μισθού. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό θα μειώνεται σταδιακά με την πάροδο των μηνών.
Οι βασικές αλλαγές στο επίδομα ανεργίας
1. Σταθερό μέρος: Όλοι όσοι πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις ένταξης θα λαμβάνουν ένα σταθερό ποσό, το οποίο θα συνδέεται με τον κατώτατο μισθό. Σήμερα, αυτό αντιστοιχεί στο 55% του κατώτατου μισθού, δηλαδή περίπου 509 ευρώ τον μήνα, ενώ θα μπορούσε να φτάσει έως και το 70% κατά το πρώτο τρίμηνο, προτού αρχίσει να μειώνεται.
2. Μεταβλητό μέρος: Για όσους έχουν περισσότερα ένσημα και έχουν συνεισφέρει για μεγαλύτερο διάστημα στο ασφαλιστικό σύστημα, θα υπάρχει ένα επιπλέον, μεταβλητό ποσό. Το ύψος του θα εξαρτάται από τις προηγούμενες αποδοχές και την ασφαλιστική ιστορία του εργαζομένου, διασφαλίζοντας έτσι δικαιότερη κατανομή των παροχών.
3. Επιμήκυνση της διάρκειας καταβολής: Η διάρκεια καταβολής του επιδόματος αναμένεται να αυξηθεί έως και τους 24 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης του δικαιούχου. Σήμερα, η χρονική διάρκεια του επιδόματος κυμαίνεται από πέντε έως 12 μήνες.
4. Σύνδεση με κατάρτιση: Οι δικαιούχοι θα υποχρεούνται να ενταχθούν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, προκειμένου να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και εξειδικευμένες γνώσεις. Κατά τη διάρκεια της κατάρτισης, το επίδομα ανεργίας θα αντικαθίσταται από το επίδομα κατάρτισης.
5. Πρόσθετες παροχές: Θα συνεχίσουν να ισχύουν επιπλέον παροχές, όπως δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και προσαυξήσεις για προστατευόμενα μέλη ή μονογονεϊκές οικογένειες.
Νέες προϋποθέσεις και κριτήρια
Οι αλλαγές θα επηρεάσουν και τους εποχιακά εργαζόμενους, καθώς θα τροποποιηθούν τα κριτήρια για την επαναλαμβανόμενη λήψη του επιδόματος. Το συνολικό ύψος του επιδόματος θα εξαρτάται πλέον από δύο βασικούς παράγοντες: το διάστημα των ασφαλιστικών εισφορών και τον μισθό του δικαιούχου κατά την προηγούμενη εργασία του.
Το νέο σύστημα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αποσκοπεί να είναι πιο δίκαιο και ευέλικτο, λαμβάνοντας υπόψη την ατομική ασφαλιστική ιστορία κάθε εργαζομένου. Παρόλο που το ελάχιστο ποσό του επιδόματος δεν θα είναι μικρότερο από το σημερινό επίπεδο, για πολλούς δικαιούχους οι απολαβές θα είναι υψηλότερες, κάτι που, όπως σημειώνουν από το υπουργείο Εργασίας, καθιστά το νέο μοντέλο πιο ελκυστικό για τους άνεργους πολίτες.