Ο Κωστής Χατζηδάκης παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή της ΕΡΤ «Στο Κέντρο» το βράδυ της Τετάρτης 11/09 όπου μίλησε μεταξύ άλλων για την ελληνική οικονομία και τον κατώτατο μισθό.

«Έχουμε κατορθώσει και σε αυτό δεν νομίζω ότι υπάρχει δεύτερη άποψη, διότι είναι τα τελευταία στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν μόλις την Παρασκευή, να είμαστε τώρα που μιλάμε στο δεύτερο τρίμηνο του ’24, δεύτεροι σε ρυθμούς ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι εννοείται ότι υπάρχει δυσαρέσκεια στο θέμα της ακρίβειας προσθέτοντας παράλληλα ότι «εμείς εκλεγήκαμε στο τέλος της δεκαετίας της προηγούμενης με μια κατάσταση δραματική στη χώρα από πάσης απόψεως.

Είχαμε σωθεί, δεν βγήκαμε έξω από την ευρωζώνη, αλλά ήμασταν από τους τελευταίους στους ρυθμούς ανάπτυξης, στις επενδύσεις, τις εξαγωγές, στην ανεργία, ψηλά σε ό, τι θετικό ήμασταν στον πάτο και σε ό,τι αρνητικό στην κορυφή.

Δεν εκλεγήκαμε με την υπόσχεση ότι η Ελλάδα με εμάς θα γίνει Δανία, Σουηδία, οτιδήποτε.

»Είχαμε πει ότι έχουμε στόχο να επιταχύνουμε τους ρυθμούς, πράγμα το οποίο το πετύχαμε[…] Δεν είμαστε Βουλγαρία και μπορώ να σας τα δείξω αμέσως μετά όλα τα στοιχεία. Λοιπόν έχουμε κατορθώσει και σε αυτό δεν νομίζω ότι υπάρχει δεύτερη άποψη, διότι είναι τα τελευταία στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν μόλις την Παρασκευή, να είμαστε τώρα που μιλάμε στο δεύτερο τρίμηνο του ’24, δεύτεροι σε ρυθμούς ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ναι, δεν είμαστε πρώτοι, είμαστε δεύτεροι πάντως στους 27. Δεν είναι αυτονόητο».

Σχετικά με την ανεργία είπε μεταξύ άλλων ότι «μείωση του ποσοστού ανεργίας μεταξύ 2019 -2023. Δεν μιλάμε για κάτι δευτερεύον. Μιλάμε για τη μεγάλη κοινωνική πληγή της ανεργίας. Δουλεύουν παραπάνω μισό εκατομμύριο Ελληνίδες και Έλληνες σε μια χώρα 10 εκατομμυρίων. Δεν είναι λίγο, νομίζω. Έχουμε προφανώς την ταχύτερη μείωση της ανεργίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξεκινώντας από το ’19 μέχρι το ’23 με βάση τη Eurostat, έχουμε τη μικρότερη σωρευτική ποσοστιαία αύξηση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή. Βεβαίως, το ’19 και το ’20 ήταν χρονιές αποπληθωρισμού[…] ποσοστιαία σωρευτική μεταβολή όγκου επενδύσεων. Ήμασταν στον πάτο όπως σας είπα, δεν έχουμε πάει στην κορυφή, αλλά έχουμε τη μεγαλύτερη αύξηση επενδύσεων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και γι αυτό δημιουργήθηκαν και δουλειές».

«Πώς μπορεί να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό καλύτερα, την ακρίβεια καλύτερα, ο άνεργος; χωρίς μεροκάματο στο σπίτι του; ή με μεροκάματο στο σπίτι που έχουν μισό εκατομμύριο Έλληνες που καθόντουσαν προηγουμένως;» υπογράμμισε.

Σε άλλο σημείο είπε «Έχουμε μια αύξηση των επενδύσεων κατά 40%. Βεβαίως έχουμε επενδυτικό κενό. Δεν ήρθα εδώ να κοροϊδέψω κανέναν. Και δεν πάει πουθενά η κοροϊδία, δεν προχωράει. Λες μια δύο τέτοιες ιστορίες και μετά συλλαμβάνεσαι επ’ αυτοφώρω. Βεβαίως πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα, όχι μόνο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ συνολικότερα, μέσω ιδιωτικών επενδύσεων. Αλλά διερωτώμαι αν δεν υπήρχε αυτή η ανάλγητη νεοφιλελεύθερη υποτίθεται κυβέρνηση που θέλει να φέρει επενδύσεις, που έκανε όλες τις μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε με τις μειώσεις των φόρων, με την απλούστευση του ιδιωτικού περιβάλλοντος, με την αλλαγή των εργασιακών νόμων, ποιος θα έκανε την Ελλάδα ελκυστική για επενδύσεις;».

Όπως ανέφερε «το νούμερο ένα θέμα το οποίο μας νοιάζει και πρέπει να μας νοιάζει είναι πράγματι το έλλειμμα του ισοζυγίου, το οποίο διευρύνθηκε λόγω της κρίσης του φυσικού αερίου μετά την σχετική, ας πούμε εξομάλυνση της κατάστασης έχει και πάλι μειωθεί. Φέτος αισιοδοξούμε, εδώ θα είμαστε με το καλό, το δεύτερο εξάμηνο θα πάει καλύτερα από ότι πάει στο πρώτο, αλλά πάντως ναι μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε όσο περισσότερο γίνεται μια οικονομία παραγωγική, δυναμική, εξωστρεφή και γι’ αυτό το λόγο μεταξύ των άλλων, φέρνουμε και τώρα, σύντομα ένα νομοσχέδιο στη Βουλή, το οποίο επικεντρώνεται στην καινοτομία και την ενθάρρυνση της, με υιοθέτηση των καλύτερων διεθνών πρακτικών πάνω σε αυτό και στην προώθηση με κίνητρα των συγχωνεύσεων για να γίνουμε πιο παραγωγικοί».

Στην πορεία της συζήτησης ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε «[…]Και επειδή πήραμε την επενδυτική βαθμίδα λόγω της επενδυτικής βαθμίδας φέτος δανειστήκαμε περίπου 10 δισεκατομμύρια και σε βάθος δεκαετίας από αυτό το λόγο και μόνο επειδή πήραμε την επενδυτική βαθμίδα, γλιτώνουμε 800 εκατομμύρια ευρώ για τους Έλληνες φορολογούμενους».

«Τα τελευταία πέντε χρόνια οι αμοιβές και τα εισοδήματα αυξάνονται πολύ γρηγορότερα στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, 7,7% είναι η πραγματική αύξηση, βγάζω έξω τον πληθωρισμό, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 3,3. Για αυτό το λόγο η Ελλάδα μπορεί και συγκλίνει και αυτό δικαιώνει, αν θέλετε και τις πολιτικές οι οποίες εφαρμόστηκαν. Και έρχεται να απαντήσει και σε αυτή την κριτική που ασκείται ότι ο πληθωρισμός εξανέμισε τα πάντα κτλ.» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης σε σχέση με την αύξηση των εισοδημάτων.

«Στον κατώτατο μισθό έχουμε αυξήσεις οι οποίες είναι 27% με μέση αύξηση σωρευτική του πληθωρισμού 16,5%» ανέφερε ακόμα.

«Πάμε στο λαϊκό εισόδημα. Ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής στο φόρο εισοδήματος ήταν 22% και τον κατεβάσαμε 9%. Στη διάρκεια της κρίσης ρίξαμε μια σειρά από συντελεστές ΦΠΑ και στην εστίαση και στις μεταφορές.Και τώρα εδώ εξαγγείλαμε μόλις προχθές 12 νέες μειώσεις φόρων που θα ισχύσουν για το 2025, για την επόμενη χρονιά και οι οποίες κοστίζουν για το δημόσιο, αλλά είναι όφελος για τους φορολογούμενους 900 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά δεν γίνονται εν τη γενναιοδωρία μας. Γίνονται επειδή έχουμε μια πολιτική η οποία κατορθώνει να συνδυάζει ρυθμούς ανάπτυξης με περιορισμό της φοροδιαφυγής[…]».

Σε σχέση με το πρόβλήμα στο στεγαστικό είπε « Η αγορά είχε συμπιεστεί. Αυτή την ώρα έχουμε αυτή την εκτίναξη. Είμαστε πάνω από τις αυξήσεις του μέσου πληθωρισμού και γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση σε μια χώρα που δεν είχε δυστυχώς στεγαστική πολιτική για πολλά χρόνια, επανεκκίνησε τη στεγαστική πολιτική από το 2022[…] Σημαίνει ότι ξεκινήσαμε, ας πούμε, με χρήματα από τη δημόσια υπηρεσία απασχόλησης το πρόγραμμα Σπίτι μου από το οποίο επωφελήθηκαν ήδη 10.000 συμπολίτες μας, νέα ζευγάρια, που βρήκαν σπίτι με επιτόκιο 1%, ενώ το μέσο επιτόκιο της αγοράς ήταν 4%.

Ξεκίνησαν, προχώρησαν άλλα προγράμματα.

»Το Εξοικονομώ για ενεργειακές αναβαθμίσεις το Ανακαινίζω – Νοικιάζω, το οποίο χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και το οποίο τώρα θα ενισχυθεί και προχωρούμε τώρα στα πλαίσια και του αρχικού σχεδιασμού, αλλά ενισχύοντας τα σχετικά προγράμματα σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό, ρίχνοντας στη μάχη περισσότερα όπλα. Τώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα παρουσιαστεί την Παρασκευή το πρόγραμμα αυτό. Θα έχουμε το Σπίτι μου 2, το οποίο θα είναι μιας περίπου αντίστοιχης φιλοσοφίας με το πρώτο σχετικό πρόγραμμα και χρειάστηκε πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση και επικαλεστήκαμε ακριβώς αυτά που λέμε τόση ώρα την οξύτητα του προβλήματος για να έχουμε τη σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

»Θα ενισχυθεί το πρόγραμμα όπως σας είπα Ανακαινίζω – Νοικιάζω, θα γίνει πιο εύκολο για να το χρησιμοποιήσει κανείς πιο ελκυστικό, θα παρουσιαστεί ένα καινούργιο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης. »Θα προχωρήσουν προγράμματα κοινωνικής κατοικίας κατά τα πρότυπα της Βιέννης, του Αμστερνταμ, διαφόρων γαλλικών πόλεων[…]Και τώρα, εκτός όλων όσων είπαμε, προχωρούμε και με τα φορολογικά κίνητρα που ήδη ανακοινώθηκαν, προκειμένου οι ιδιοκτήτες που έχουν κλειστά τα σπίτια τους να έχουν παραπάνω λόγους να τα ανοίξουν και να έχουμε περισσότερα διαθέσιμα διαμερίσματα».