Νέα κοινή υπουργική απόφαση κοστολόγησης – τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος αναμένεται το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος εξειδίκευσε τα μέτρα για τη λειψυδρία.

Ο υπουργός Ενέργειας μίλησε για επέκταση της ΕΥΔΑΠ τουλάχιστον σε Αττική, Κορινθία, Βοιωτία και Φωκίδα. Ακόμα, θα υπάρξει επέκταση της ΕΥΔΑΘ στη λοιπή Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρξει ένας πάροχος ανά περιφερειακή ενότητα. Ακόμα θα θεσπιστεί διακανονισμός για το 75% των χρεών των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης προς τη ΔΕΗ.

Τα τιμολόγια, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, καθορίζονται από τον πάροχο και ελέγχονται από την ΡΑΑΕΥ και δεν μπορούν, γενικά, να αυξηθούν περισσότερο από τον Εναρμονισμένο Δείκτη Καταναλωτή. Θα δοθεί, επίσης, δυνατότητα καθορισμού διαφορετικών τιμών ανά περιοχή και θα υπάρξει κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τα επίπεδα κατανάλωσης με υποχρέωση η πρώτη κλίμακα κατανάλωσης να είναι οικονομικά προσιτή και να καλύπτει τις ανάγκες διαβίωσης του πληθυσμού.

Ο ίδιος σημείωσε, μεταξύ, άλλων, πως υπάρχει ανάγκη αντιμετώπισης της ύδρευσης και της άρδευσης αλλά και πλημμυρικών συμβάντων.

Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρθηκε σε σειρά πηγών χρηματοδότησης, όπως το ΕΣΠΑ, τα έσοδα από δικαιώματα εκπομπών αλλά και το Πράσινο Ταμείο.

«Η ίδια η κλιματική κρίση είναι αβέβαιη και σε μία αβεβαιότητα που είχαμε για τον καιρό προστίθεται πολύ μεγάλη αβεβαιότητα για το κλίμα. Άλλο ένα σημαντικό θέμα είναι η αδυναμία πρόσβασης των παροχών σε δανεισμό», είπε μεταξύ άλλων σχετικά με τα προβλήματα.

O κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στα κριτήρια επιλογής έργων αφαλάτωσης σε άνυδρα νησιά.
Είπε σχετικά με τα νησιά πως «η αφαλάτωση είναι μία λύση, η ερώτηση είναι με ποιο κόστος μπορεί να γίνεται, εκεί αν το δέσεις με το κόστος των ανανεώσιμων πηγών που είναι πολύ χαμηλότερο από την φυσικό αέριο γενικώς αλλά και γενικότερα επιδοτήσεις, μπορείς να πετύχεις για τα νησιά χαμηλού κόστους νερό σε σχέση με αυτό που πληρώνουν».