Στην Ευρώπη, η παρατεταμένη περίοδος ανόδου στις τιμές των ακινήτων φαίνεται να φτάνει στο τέλος της, μια εξέλιξη που υποβοηθείται από τον πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια των τελευταίων ετών. Ωστόσο, υπάρχουν χώρες που αψηφούν αυτήν την τάση, όχι μόνο διατηρώντας τις τιμές σταθερές, αλλά παρουσιάζοντας και περαιτέρω άνοδο.

Μεταξύ αυτών είναι η Ελλάδα, η Κύπρος και η Σερβία – δύο χώρες που βρέθηκαν σε μνημόνια και μία χώρα εκτός ΕΕ με τις δικές της ιδιαιτερότητες. Οι χώρες αυτές επιδεικνύουν ανθεκτικότητα και συνεχίζουν να προσφέρουν ελκυστικές ευκαιρίες σε διεθνείς και εγχώριους επενδυτές.

Αυτή η επισήμανση προέρχεται από τη Δανός Διεθνείς Σύμβουλοι και Εκτιμητές Ακινήτων, σε συνεργασία με τη BNP Paribas Real Estate, μέσω μιας εκτενούς έρευνας που παρουσιάζει τις θετικές προοπτικές για τους οικιστικούς και εμπορικούς τομείς σε αυτές τις αγορές.

Ακίνητα

Ανθεκτικές οικιστικές αγορές

Στην Κύπρο, η αγορά κατοικιών παραμένει ισχυρή, με τις ξένες επενδύσεις να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 7,8% το πρώτο τρίμηνο του 2024, ενώ οι τιμές των διαμερισμάτων εκτοξεύτηκαν κατά 13,9%. Η ανάπτυξη αυτή συνδέεται και με το Πρόγραμμα Μόνιμης Κατοικίας της Κύπρου, γνωστό και ως «Χρυσή Βίζα», το οποίο συνεχίζει να προσελκύει διεθνείς αγοραστές. Η συνολική αξία των πωλήσεων κατοικιών στην Κύπρο ανήλθε στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023, με την ανοδική τάση να συνεχίζεται και το 2024.

Στην Ελλάδα, η οικιστική αγορά ανθίζει, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές. Η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας αναφέρει ότι οι τιμές των κατοικιών στα νότια προάστια της Αθήνας έφτασαν τα 3.750 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το πρώτο τρίμηνο του 2024, σημειώνοντας την υψηλότερη τιμή στη χώρα.

Σημαντική αύξηση τιμών παρατηρήθηκε και στον Πειραιά, με ετήσια άνοδο 28,9%. Σε εθνικό επίπεδο, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 10,4% ετησίως, με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της χώρας να ακολουθούν ανοδική πορεία.

Ακίνητα

Η Σερβία παρουσιάζει επίσης ανάκαμψη στην οικιστική αγορά, με αύξηση 5% στις τιμές των διαμερισμάτων το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, γεγονός που αποδίδεται στη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων και των επιτοκίων.

Ισχυρή ζήτηση για γραφεία

Οι εμπορικές αγορές ακινήτων στην Κύπρο, την Ελλάδα και τη Σερβία παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση, ιδιαίτερα για κτίρια γραφείων κατηγορίας Α. Στην Κύπρο, η ζήτηση για σύγχρονα, ενεργειακά αποδοτικά γραφεία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας, με τις τιμές ενοικίασης να αυξάνονται κατά 8,5% ετησίως. Η Λεμεσός και η Λάρνακα ηγούνται της αγοράς, ενώ η Λευκωσία παρουσιάζει σταθερή ανάκαμψη.

Η ελληνική αγορά γραφείων παραμένει ανθεκτική, με αυξημένη ζήτηση για γραφεία κατηγορίας Α, ενισχυόμενη από την αναπτυσσόμενη οικονομία και νέους επενδυτές που αναζητούν ακίνητα με κριτήρια ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση). Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη βρίσκονται στο επίκεντρο, προσελκύοντας πολυεθνικές εταιρείες όπως η Pfizer, η Deloitte και η Chubb. Η Κρήτη, αν και μικρότερη αγορά, προσφέρει σημαντικές επενδυτικές δυνατότητες, ιδιαίτερα στα Χανιά και το Ηράκλειο, με αποδόσεις 6%-6,5%.

Η Σερβία βλέπει, επίσης, αυξημένη ζήτηση για εμπορικά ακίνητα, με την αγορά γραφείων να προσφέρει αποδόσεις 8,5% και χαμηλά ποσοστά κενών θέσεων σε κτίρια κατηγορίας Α. Οι επενδυτικές ευκαιρίες παραμένουν ελκυστικές, καθώς η χώρα συνεχίζει να προσελκύει ξένους επενδυτές και επιχειρήσεις.