Όλο και περισσότεροι Έλληνες, κυρίως νεαρής ηλικίας, επενδύουν σε κρυπτονομίσματα τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο τα κέρδη από την αγοραπωλησία τους έως και σήμερα δεν φορολογούνται καθώς δεν υπάρχει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που να προβλέπει κάτι τέτοιο. Έτσι λοιπόν το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αποφάσισε να ασχοληθεί εντονότερα με την εν λόγω αγορά και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται μέχρι τον Σεπτέμβρη να έχει παραδοθεί στον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, το πόρισμα της ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί, βάσει του οποίου θα προτείνονται λύσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τον ερχόμενο Ιανουάριο θα ενταχθούν και τα κρυπτονομίσματα στη φορολογία. Τα κέρδη τους από την υπεραξία τους θα φορολογούνται με συντελεστή 15%. Εάν για παράδειγμα ένα άτομο αγοράσει κρυπτονομίσματα αξίας 1.000 ευρώ και τα πουλήσει όταν φθάσουν σε αξία τα 1.500 ευρώ, τότε θα φορολογηθεί γι’ αυτό το επιπλέον κέρδος των 500 ευρώ. Η εφορία θα του πάρει το 15%, ήτοι 75 ευρώ. Εάν κάποιος τα πουλήσει με χασούρα γιατί π.χ. η τιμή τους έπεσε από τα 1.000 ευρώ στα 900, εννοείται ότι δεν καταβάλλει τίποτα στο κράτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το γεγονός ότι έως και σήμερα δεν φορολογείται η υπεραξία των κερδών, καθιστά αδύνατη τη χρήση τους επισήμως. Θεωρείται «μαύρο» χρήμα αφού δεν δηλώνεται πουθενά. Δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να τα χρησιμοποιήσει για να αγοράσει οτιδήποτε μεγάλης αξίας καθώς οι αγορές άνω των 500 ευρώ γίνονται μονάχα με τη χρήση χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας.

Εάν κάποιος έχει επενδύσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ στα κρυπτονομίσματα και έχει βγάλει ένα καλό κέρδος (το Bitcoin, το πιο γνωστό κρυπτονόμισμα, την τελευταία πενταετία έχει καταγράψει άνοδο στην τιμή του κατά 545%), θα δυσκολευτεί με αυτά τα χρήματα να αγοράσει π.χ. ένα ακίνητο. Η εφορία δεν αναγνωρίζει την προέλευση των κερδών του και αυτομάτως θα ενεργοποιήσει τα τεκμήρια. Εάν από τα περιουσιακά του στοιχεία δεν καλύπτονται τα τεκμήρια, τότε θα κληθεί να καταβάλει έξτρα φόρους για να αποκτήσει το ακίνητο. Με άλλα λόγια το εισόδημα από κρυπτονομίσματα δεν συγκαταλέγεται έως σήμερα στα εισοδήματα που μπορούν βάσει νόμου να δηλωθούν.