Την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει στις ελεγκτικές υπηρεσίες ο νέος φορολογικός νόμος (3842/2010) θα ζητήσει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου από τα στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).
Ο υπουργός θα επισκεφθεί το πρωί το ΣΔΟΕ και θα έχει συνεργασία με την ηγεσία του Σώματος και με εφοριακούς υπαλλήλους, στους οποίους αναμένεται να κάνει συγκεκριμένες συστάσεις προς την κατεύθυνση της εντατικοποίησης του ελεγκτικού έργου. Θα τονίσει την σημασία που διαδραματίζουν οι φορολογικοί έλεγχοι στην ομαλή είσπραξη των δημοσίων εσόδων και θα αναφερθεί στη κρίσιμη δημοσιονομική συγκυρία και στις αυξημένες υποχρεώσεις των οικονομικών υπηρεσιών.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα τονίσει στα στελέχη του Σώματος τις δυνατότητες ελέγχου που δίνει ο νέος φορολογικός νόμος και θα ζητήσει την ταχύτατη βεβαίωση των προστίμων, όπου διαπιστώνονται παραβάσεις. Σημειώνεται πως ο Ν. 3842/2010 προβλέπει διαδικασίες – εξπρές για την επιβολή φορολογικών προστίμων, το κλείσιμο καταστημάτων που δεν εκδίδουν αποδείξεις, αλλά και ποινές φυλάκισης σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής
Πλέον οι ποινές για περιπτώσεις φοροδιαφυγής είναι αρκετά αυστηρότερες σε σχέση με ό,τι ίσχυε έως πρόσφατα, ενώ οι φοροελεγκτές έχουν εντολή να επιβάλλουν επί τόπου πρόστιμα ακόμη και σε περίπτωση κατά την οποία δεν έχει εκδοθεί απόδειξη. Μάλιστα, αν κάποιος εντοπιστεί να μην έχει εκδώσει τρεις αποδείξεις, τότε αυτόματα θα μπαίνει λουκέτο στην επιχείρησή του για περίοδο ενός μήνα.
Με τον τελευταίο φορολογικό νόμο θεσπίστηκε ως αδίκημα φοροδιαφυγής, τιμωρούμενο με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο μηνών, η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση αποδείξεων κατά την πώληση ή διακίνηση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών ή η μη καταχώριση στα πρόσθετα βιβλία συναλλαγών για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί τα οικεία στοιχεία εσόδων.
Ο φορολογικός νόμος προβλέπει νέα υψηλότερα όρια προστίμων και μείωση της έκπτωσης σε περίπτωση συμβιβασμού. Το ύψος του προστίμου που εφαρμόζεται για αυτοτελείς παραβάσεις όπως για παράδειγμα η μη έκδοση αποδείξεων ανέρχεται σε 400 ευρώ για τους μη υπόχρεους σε τήρηση βιβλίων και για τους τηρούντες βιβλία Α΄ κατηγορίας, σε 800 ευρώ για τους υπόχρεους σε τήρηση βιβλίων Β΄ κατηγορίας και σε 1.200 ευρώ για τους υπόχρεους σε τήρηση βιβλίων Γ΄ κατηγορίας. Τα νέα αυξημένα όρια κατά 36% σε σύγκριση με τα προηγούμενα αφορούν παραβάσεις που διαπράττονται μετά την 1η Ιουνίου 2010.
Τέλος, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να αναδείξει τον ευρύτερο ρόλο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ως θεματοφύλακα της οικονομικής διαφάνειας και θα υπογραμμίσει πως σε κάθε περίπτωση που ζητείται η συνδρομή του Σώματος για την αποκάλυψη υποθέσεων διαφθοράς ή οικονομικού εγκλήματος η ανταπόκριση θα πρέπει να είναι άμεση.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artId=338415&dt=18/06/2010#ixzz0rBmT7w3U