Μία άλλη ημέρα ξημερώνει για τη γαλλική, αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία, μετά το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία. Αν και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, αφού ουδείς ήθελε τη νίκη του κόμματος της Λεπέν, η νίκη της αριστεράς περιπλέκει τα πράγματα και το κουβάρι μόλις άρχισε να ξετυλίγεται.

Με το άνοιγμα των αγορών σήμερα, θα φανεί τι στάση θα τηρήσουν οι επενδυτές και πώς θα αποκρυπτογραφήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα, και ειδικά την τελευταία εβδομάδα, οι αγορές έδειξαν σχετική ικανοποίηση από την απομάκρυνση μιας ενδεχόμενης απόλυτης πλειοψηφίας, είτε της Λεπέν είτε του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Επιχειρηματίες και επενδυτές βρίσκονταν καθαρά απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη, καθώς τα προγράμματα των δύο κομμάτων περιλάμβαναν αύξηση των δημοσίων δαπανών και ορισμένων φόρων, κάτι που θα έκανε πιο δυσχερή την κατάσταση στα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Και έρχεται το αντιφατικό του πράγματος. Οι αγορές τάσσονταν χωρίς δεύτερη σκέψη υπέρ της πολιτικής Μακρόν, κάτι που όμως δεν φαίνεται να αρέσει στους Γάλλους. Αυτό φάνηκε τόσο από το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές όσο και στους δύο γύρους των βουλευτικών εκλογών.
Μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, το spread μεταξύ γαλλικών και γερμανικών ομολόγων συρρικνώθηκε κατά περίπου 5 μονάδες στις 75 μονάδες βάσης, αλλά η ABN Amro εκτιμά ότι θα διευρυνθεί εκ νέου τα επόμενα τρίμηνα.

Σύμφωνα με τον Alexandre Stott, αναλυτή στην Goldman Sachs, η άμεση προσοχή της νέας κυβέρνησης, όποια κι αν είναι, θα στραφεί προς τον προϋπολογισμό του 2024. Μία κυβέρνηση χωρίς αυτοδυναμία μπορεί να οδηγήσει σε δημοσιονομική απόκλιση από τις τρέχουσες προβλέψεις.
Και οι πρώτες αντιδράσεις από τους αναλυτές ήταν επίσης μεικτές. Ο ανώτερος αναλυτής της Swissquote Bank, Ίπεκ Οζκαρντέσκαγια, δήλωσε ότι «η πολιτική αβεβαιότητα παραμένει, αλλά οι ανησυχίες της ακροδεξιάς εξασθενούν απόψε. Αυτό πιθανότατα θα δώσει ώθηση τόσο στις γαλλικές και ευρωπαϊκές μετοχές όσο και στο ευρώ».

Ο επικεφαλής του τμήματος πωλήσεων της Saxo Banque France, Αντρέα Τουενί, τόνισε πως «πρόκειται για μια μεγάλη έκπληξη, είναι ένα πραγματικό πλήγμα για το RN». Επίσης, σημείωσε ότι «αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό για τις αγορές. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο που παίρνει το προβάδισμα θα μπορούσε να δημιουργήσει ανησυχίες λόγω του προγράμματός του, το οποίο ήταν αυτό για το οποίο οι αγορές ανησυχούσαν περισσότερο».

Έτσι, οποιαδήποτε σύγκλιση μεταξύ Μακρόν και Αριστεράς θα έχει στα χέρια της ένα δυσεπίλυτο παζλ, το οποίο θα πρέπει να λάβει υπόψη τις θεμελιώδεις διαφορές ανάμεσα στα δύο προγράμματα, αλλά και οποιαδήποτε αντίδραση των αγορών σε αυτές. Το σενάριο μιας παρατεταμένης ανυπαρξίας κάποιας συμφωνίας θα είναι επίσης πιθανότατα δυσμενές.

Τα αποτελέσματα των εκλογών σημαίνουν ότι η Γαλλία θα πρέπει να βρει έναν νέο τρόπο διακυβέρνησης. Αυτό δεν είναι ένα εύκολο ή προφανές καθήκον για μια χώρα που έχει συνηθίσει το κοινοβούλιο να είναι ένα παράπλευρο θέαμα που εφαρμόζει αδιαμαρτύρητα το πρόγραμμα του προέδρου, σχολιάζει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει ανάγκη πολλών συμβιβασμών. Ωστόσο, είναι απίθανο αυτές οι πολιτικές να επιβιώσουν από το σχηματισμό οποιουδήποτε κυβερνητικού συνασπισμού.

Η Αριστερά δεν έκρυψε ότι θέλει να αυξήσει τις δαπάνες και τους φόρους, τη στιγμή που η Γαλλία βρίσκεται ήδη σε αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες για το έλλειμμά της. Για τους επενδυτές, όλα θα εξαρτηθούν τώρα από το ποιος θα γίνει πρωθυπουργός και ποιος θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση, αναφέρει ακόμη το αμερικανικό πρακτορείο.

Όπως δήλωσε και ο πρώην πρόεδρος Ολάντ, ο οποίος εξελέγη μάλιστα βουλευτής με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, «μια τέτοια ομάδα θα πρέπει πιθανώς να πάρει λίγες ιδέες από διαφορετικά προγράμματα. Αυτό θα καθησυχάσει τους επενδυτές».