Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι μπορεί να αντιδρούν με το νέο σύστημα τεκμαρτού υπολογισμού του εισοδήματός τους αλλά δεν επιλέγουν τον δρόμο της αμφισβήτησης του τεκμηρίου.

Τα στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής δείχνουν ότι ενώ οι μισοί επαγγελματίες πιάνονται στην τσιμπίδα του τεκμαρτού εισοδήματος μόλις 66 απέστειλαν στη σχετική πλατφόρμα αναλυτικά στοιχεία για την περιουσιακή τους κατάσταση και τις δαπάνες διαβίωσης και αναμένουν πλέον την εφορία για τη διενέργεια ελέγχου προκειμένου να αποδείξουν ότι το πραγματικό τους εισόδημα είναι χαμηλότερο από το τεκμαρτό.

Ειδικότερα, η επεξεργασία 209.190 φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής από ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι δείχνει ότι το 52,81% ή σε απόλυτο αριθμό 110.490 φορολογούμενοι δήλωσαν εισόδημα χαμηλότερο από το ελάχιστο τεκμαρτό με αποτέλεσμα να φορολογηθούν με βάση το τεκμήριο και να κληθούν να πληρώσουν αισθητά αυξημένα ποσά φόρου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Παρά το μεγάλο αριθμό των φορολογούμενων που εμπίπτουν στα τεκμήρια μόνο 679 επαγγελματίες έχουν εκδηλώσει πρόθεση αμφισβήτησης του λογαριασμού με την συμπλήρωση των σχετικών κωδικών του εντύπου Ε1 και την υποβολή αιτήματος είσοδο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Η προθεσμία των 60 ημερών

Ωστόσο με βάση το νόμο για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία θα πρέπει εντός 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης, θα πρέπει να συμπληρώσουν ένα αναλυτικό ερωτηματολόγιο για τις πηγές εισοδήματος, τραπεζικούς λογαριασμούς, χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, κρυπτονομίσματα, ταξίδια στο εξωτερικό, δίδακτρα, μετρητά ακόμη και για τις δαπάνες για ασφάλιστρα, ρεύμα, νερό και τηλέφωνο των ίδιων, των συζύγων και των προστατευόμενων μελών τα οποία θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο.

Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης και υποβολής του ερωτηματολογίου εντός της προθεσμίας το δικαίωμα περί αμφισβήτησης του ελάχιστου ποσού εισοδήματος από την άσκηση της επιχειρηματικής του δραστηριότητας χάνεται.

Φόροι

Από τους 679 αμφισβητίες οι 66 συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο και περνούν στην επόμενη φάση που προβλέπει την έκδοση εντολής ελέγχου από τη φορολογική διοίκηση. Σημειώνεται ότι το ισχύον νομοθετικό καθεστώς ορίζει ότι εφόσον κατά την υποβολή της δήλωσης ο φορολογούμενος επιλέξει τη διενέργεια ελέγχου, ενημερώνεται με σχετικό μήνυμα για το δικαίωμα της Φορολογικής Διοίκησης:

  • α) να προσδιορίσει το εισόδημά του με βάση κάθε διαθέσιμο στοιχείο ή με έμμεσες μεθόδους ελέγχου και
  • β) να επεκτείνει τον έλεγχο σε προγενέστερα φορολογικά έτη ή/και λοιπές φορολογίες ή άλλα φορολογικά αντικείμενα ιδίως σε περίπτωση που οι παρεχόμενες πληροφορίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική οικονομική του κατάσταση.

Ο έλεγχος

Ο έλεγχος διενεργείται εντός δώδεκα μηνών από την κοινοποίηση της εντολής. Με την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου εκδίδεται πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και τυχόν επιπλέον ποσό φόρου βεβαιώνεται ή ο φόρος που έχει βεβαιωθεί κατά το ποσό που δεν οφείλεται, διαγράφεται ή επιστρέφεται κατά περίπτωση.