Την τεχνητή νοημοσύνη έχει επιστρατεύσει η ΑΑΔΕ για να εντοπίσει φορολογούμενους που κρύβουν περιουσιακά στοιχεία από την Εφορία για να γλιτώνουν φόρους. Με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου ο φοροελεγκτικός μηχανισμός ΑΑΔΕ «σάρωσε» τον ψηφιακό χάρτη της χώρας εντόπισε όλα τα μπλε σημεία και ξεχώρισε τις πισίνες. Όπως ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο διεθνές συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου, με την τεχνητή νοημοσύνη η φορολογική αρχή δημιούργησε ένα μοντέλο που εντοπίζει και ξεχωρίζει σε μεγάλο ποσοστό ακρίβειας την πισίνα από το γήπεδο του μπάσκετ.

Τώρα οι διασταυρώσεις για τις πισίνες περνάνε σε άλλο επίπεδο καθώς τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΑΑΔΕ με τη βοήθεια του αλγόριθμου θα διασταυρωθούν με τις πληροφορίες που θα λάβει από το Κτηματολόγιο και με αυτά που έχουν εμφανίσει οι φορολογούμενοι στις φορολογικές δηλώσεις.

Με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν πέρυσι, 22.623 φορολογούμενοι δήλωσαν ότι διαθέτουν εξωτερική πισίνα στο σπίτι τους ενώ 345 φυσικά πρόσωπα εμφανίζονται να διαθέτουν εσωτερικές δεξαμενές κολύμβησης στις κατοικίες τους.

Όταν ολοκληρωθούν οι διασταυρώσεις η ΑΑΔΕ θα καλέσει τους φορολογούμενους με αδήλωτες πισίνες να συμμορφωθούν και να πληρώσουν φόρους και πρόστιμα που φτάνουν ακόμη και για δέκα έτη.

Οι φορολογούμενοι με τις αδήλωτες πισίνες θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πληρωμή ΕΝΦΙΑ, φόρου εισοδήματος καθώς οι πισίνες αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης, φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και με πρόστιμα. Μάλιστα η ΑΑΔΕ, σχεδιάζει να στείλει τα στοιχεία στις πολεοδομικές αρχές, ώστε και αυτές να επιβάλουν τα σχετικά πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία σε περίπτωση παράνομης κατασκευής των δεξαμενών κολύμβησης.

ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία οι πισίνες επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ καθώς θεωρούνται βοηθητικοί χώροι της κατοικίας και έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση με τις αποθήκες και τα πάρκινγκ. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση των βοηθητικών χώρων ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με έκπτωση 90%.

Τεκμήριο διαβίωσης

Το τεκμήριο για τις πισίνες ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και εφαρμόζεται και στις κοινόχρηστες πισίνες που βρίσκονται σε συγκροτήματα κατοικιών. Οσον αφορά το φόρο πολυτελούς διαβίωσης τόσο για τις εσωτερικές πισίνες όσο και τις εξωτερικές ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 13%.

Πιο συγκεκριμένα, το τεκμήριο διαβίωσης για όσους έχουν στην κατοχή τους πισίνες ορίζεται κλιμακωτά ως εξής:

  • Σε 160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μέχρι και τα εξήντα 60 τετραγωνικά μέτρα και
  • Σε 320 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για επιφάνεια άνω των 60 τετραγωνικών μέτρων.

Το τεκμήριο εφαρμόζεται και όταν η δεξαμενή είναι συναρμολογούμενη αφού ο νόμος δεν κάνει καμία διάκριση ενώ όταν πρόκειται για εσωτερική δεξαμενή κολύμβησης, τα ποσά διπλασιάζονται. Η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για τις δεξαμενές κολύμβησης υπολογίζεται για όλο το έτος χωρίς να περιορίζεται σε μήνες χρήσης είτε πρόκειται για κύρια κατοικία είτε για δευτερεύουσα. Προκειμένου για κοινόχρηστες πισίνες που βρίσκονται σε συγκροτήματα πολυκατοικιών, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης επιμερίζεται στους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές των ακινήτων με βάση τα χιλιοστά κάθε διαμερίσματος στο οικόπεδο.

Φόρος πολυτελούς διαβίωσης

Πέραν του τεκμηρίου σε όσους διαθέτουν εξωτερικές και εσωτερικές πισίνες επιβάλλεται φόρος πολυτελούς διαβίωσης που ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 13%.