Ο δρόμος για τη μείωση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια είναι μακρύς και όχι εύκολος, όπως άφησε να εννοηθεί χθες η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Τα τελευταία δύο χρόνια οι δανειολήπτες έχουν αντιμετωπίσει αυξημένα ποσά πληρωμών, αναμένοντας με ανυπομονησία τη στιγμή που τα επιτόκια θα αρχίσουν να μειώνονται. Ωστόσο, η σημερινή κατάσταση δείχνει ότι η πορεία αυτή θα είναι χρονοβόρα.
Πολλοί περίμεναν μια συγκεκριμένη οδηγία για τη μείωση των επιτοκίων από τη γαλλίδα επικεφαλής της ΕΚΤ, αλλά δυστυχώς δεν επιβεβαιώθηκε κάτι τέτοιο. Αντίθετα, οι ενδείξεις δείχνουν ότι η διαδικασία αυτή θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο και μεγαλύτερη προσπάθεια.
Για να κατανοήσει κανείς πόσο καιρό ακόμα θα καθυστερήσει η μείωση των πληρωμών στα στεγαστικά δάνεια, αρκεί να δει ότι το επιτόκιο Euribor 3μηνου ανήλθε από 2,85% σε 3,8% σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται τουλάχιστον τρεις έως τέσσερις ακόμα μειώσεις, προκειμένου να φτάσουμε στο σημείο μηδέν και να ξεκινήσει η διαδικασία πτώσης των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια.
Οι αναλυτές έχουν καταβάλει από χθες προσπάθειες να ερμηνεύσουν τις δηλώσεις της Λαγκάρντ, αλλά είναι δύσκολο να βγει κάποιο συγκεκριμένο συμπέρασμα. Η απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια προήλθε μετά από παρόμοιες ενέργειες από τη Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας. Η ΕΚΤ εκφράζει την πεποίθηση ότι η πτώση του πληθωρισμού θα συνεχιστεί, βασιζόμενη στο γεγονός ότι από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Μάιο του 2024 ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από 10,6% σε 2,6%.
Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ επεσήμανε ότι αυτή η πεποίθηση θα επανεξεταστεί κατά τις επόμενες συνεδριάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τους γεωπολιτικούς κινδύνους που απαιτούν μια σταθερή νομισματική πολιτική μέχρι ο πληθωρισμός να φτάσει τον στόχο του 2%.
Παρά τη μείωση των επιτοκίων, η πολιτική παραμένει περιοριστική, καθώς η ΕΚΤ δεν έχει φτάσει ακόμα στο ουδέτερο επιτόκιο. Η Λαγκάρντ επεσήμανε την αύξηση του πληθωρισμού στις υπηρεσίες από 3,7% σε 4,1% λόγω του υψηλού κόστους μισθών, το οποίο αναμένεται να μειωθεί σταδιακά έως το 2025.
Η στάση της ΕΚΤ δείχνει επιφυλακτικότητα όσον αφορά τις περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων, καθώς πολλοί αναλυτές αναφέρουν ότι δεν αναμένουν περαιτέρω μειώσεις τον Ιούλιο λόγω της ισχυρότερης οικονομικής απόδοσης στην Ευρωζώνη. Το ενδιαφέρον τώρα εστιάζεται στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, όταν η ΕΚΤ θα ανανεώσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και την οικονομία.
Ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι η στάση της ΕΚΤ εξαρτάται από τις ενέργειες της Fed. Μια πιο περιοριστική νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ θα επηρεάσει το ευρώ και τον εισαγόμενο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.
Το εύκολο μέρος ήταν η πρόσφατη μείωση των επιτοκίων. Το πρόβλημα τώρα είναι η διατήρηση της ισορροπίας ανάμεσα στην ανάγκη για μείωση του πληθωρισμού και την υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη είναι σε υψηλό επίπεδο σε σχέση με τους τελευταίους 27 μήνες, ωστόσο, η συνεχιζόμενη περιοριστική πολιτική μπορεί να περιορίσει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων για δανεισμό και επενδύσεις, καθυστερώντας έτσι την οικονομική ανάπτυξη.