Ο ελληνικός όμιλος βιώσιμης ανάπτυξης ξενοδοχειακών καταλυμάτων και επιχειρήσεων εστίασης Calilo προχώρησε στην εκπόνηση ενός ειδικά καταρτισμένου Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης και στη συγκρότηση ενός Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου.
Κατέθεσε Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης στο πλαίσιο της Στρατηγικής Επένδυσης στην Ίο και προχώρησε σε σύσταση Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου εκπόνηση ενός ειδικά καταρτισμένου Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης και στη συγκρότηση ενός Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου.
Οι παραπάνω αποφάσεις πάρθηκαν στο πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων του ομίλου στην Ίο, καθώς δραστηριοποιείται στο συγκεκριμένο νησί από το 2012.
Πιο αναλυτικά, το Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης, μεταξύ άλλων διατυπώνει επίσημα τη δέσμευση του ελληνικού ομίλου βιώσιμης ανάπτυξης ξενοδοχειακών καταλυμάτων και επιχειρήσεων εστίασης για αξιοποίηση μόλις του 1% των εκτάσεων που περιλαμβάνονται στην Στρατηγική Επένδυση του στην Ίο, κατατέθηκε πρόσφατα στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης και στο Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου καθώς και στο Δήμο Ιητών.
Στόχος του Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου είναι η παρακολούθηση και η αναλυτική καταγραφή, τόσο του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των εγκαταστάσεών του Ομίλου στην Ίο, όσο και του συνόλου της χωρικής οργάνωσης και των περιβαλλοντικών παραμέτρων ολόκληρου του νησιού. Το Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο διατηρεί πλήρη επιστημονική και λειτουργική αυτοτέλεια, καθώς απαρτίζεται από εξειδικευμένους επιστήμονες, ανεξάρτητους φορείς που σχετίζονται με τον τομέα του περιβάλλοντος, καθώς και εκπροσώπους του Δήμου Ιητών και Περιβαλλοντικής Οργάνωσης.
Μεταξύ των κύριων αρμοδιοτήτων του, συγκαταλέγεται η παρακολούθηση της υλοποίησης του Σχεδίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Ομίλου Calilo, η υποβολή προτάσεων και κατευθύνσεων περιβαλλοντικού περιεχομένου, η υποβολή γνώμης περί σχετικών δράσεων περιβαλλοντικής προστασίας και ευαισθητοποίησης αλλά και η εισήγηση ενδεικτικού προϋπολογισμού για την υλοποίηση φιλοπεριβαλλοντικών δράσεων από τα καθαρά κέρδη του Ομίλου. Ειδικότερα, οι δράσεις που βρίσκονται στα άμεσα σχέδια του οργανισμού, με ορίζοντα υλοποίησης τα έτη 2024 – 2025, περιλαμβάνουν τη δημιουργία μέτρων για την προστασία αλλά και την αναβάθμιση των παραλιών του νησιού, τη βελτίωση διαχείρισης των αποβλήτων καθώς και την ενίσχυση πρασίνου στους κοινόχρηστους χώρους, επαναφέροντας τη βλάστηση σε διαβρωμένες πλαγιές με είδη της τοπικής χλωρίδας.
Ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Γιώργος Λεβέντης, Διευθύνων Σύμβουλος της διεθνούς φήμης Συμβουλευτικής Langan International: «Πρόκειται για μια πρωτοβουλία υψίστης σημασίας για το περιβάλλον και για τη βιωσιμότητα των Κυκλάδων, καθώς η λεπτομερής παρακολούθηση και η έγκαιρη διάγνωση τάσεων, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αειφορίας σε ένα νησιωτικό οικοσύστημα όπως αυτό της Ίου. Παράλληλα, το έργο του Παρατηρητηρίου μπορεί να δώσει πολύτιμη γνώση και εμπειρία και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, ενισχύοντας την εθνική στρατηγική για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Η πρωτοβουλία αυτή του Ομίλου Calilo, αποδεικνύει έμπρακτα το όραμα και τη δέσμευση της Οικογένειας Μιχαλόπουλου για βιώσιμη ανάπτυξη και τη διατήρηση του φυσικού τοπίου της Ίου για τις επόμενες γενιές.»
Επίσης, η Έρικα Μιχαλοπούλου, Διευθύντρια Στρατηγικής Ανάπτυξης και Δημοσίων Σχέσεων, αναφέρει σχετικά: «Η βιώσιμη ανάπτυξη της Ίου και ο σεβασμός προς το φυσικό περιβάλλον των Κυκλάδων, αποτελούν προτεραιότητα και κύριο πυλώνα της επενδυτικής μας στρατηγικής. Αυτό το όραμα το κάνουμε δέσμευση μέσα από το Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης και τη σύσταση του Παρατηρητηρίου, δράσεις που δεν προβλέπονται ως υποχρέωση από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, αλλά αποτελούν πρωτοβουλίες της οικογένειας Μιχαλόπουλου και αντικατοπτρίζουν απόλυτα τη φιλοσοφία του Ομίλου μας για την ουσιαστικά βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε πως η Ίος θα παραμείνει ένας ζωντανός και ανταγωνιστικός τουριστικός προορισμός, διαφυλάσσοντας παράλληλα τη φυσική ομορφιά και την πολιτιστική της κληρονομιά.»
Η δραστηριότητα στην Ίο
Ο όμιλος Calilo δραστηριοποιείται στο νησί της Ίου από το 2012, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και στη στήριξη της τοπικής οικονομίας με τη λειτουργία δύο πολυτελών ξενοδοχείων και πέντε εστιατορίων και bar. Εφαρμόζοντας ένα μοντέλο ανάπτυξης που στηρίζεται σε ιδιαίτερα χαμηλό συντελεστή δόμησης και υψηλής ποιότητας τουριστικό προϊόν, ο Όμιλος ανέπτυξε τα δύο ξενοδοχεία του στην Ίο, «Calilo» και «Agalia», εφαρμόζοντας συντελεστή δόμησης 4,5 % και 7,5% αντίστοιχα, χαμηλότερο από το 10% που ορίζεται νομικά.
Στην ίδια κατεύθυνση, και με όραμα την ανάπτυξη της Ίου ως πρότυπου βιώσιμου τουριστικού προορισμού, ο Όμιλος Calilo έχει εκπονήσει σχέδιο Στρατηγικής Επένδυσης ύψους 200 εκατ. ευρώ στις περιοχές Πικρί Νερό, Κουμπάρα και Λουκά-Παπά, όπου σε συνολική έκταση 8.914 στρεμμάτων, προβλέπεται εφαρμογή έργων με συντελεστή δόμησης 0,05%, πολύ χαμηλότερο από το συντελεστή 0,2% που ορίζεται νομικά.
Στο πλαίσιο του εν λόγω σχεδίου, που θα συντελέσει στη δημιουργία περισσότερων από 418 άμεσων και περίπου 1.000 έμμεσων θέσεων εργασίας, το τουριστικό προϊόν της Ίου θα ενισχυθεί με ~1000 κλίνες, 121 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, 37 κατοικίες και 1 συνεδριακό κέντρο. Είναι το μόνο σχέδιο στρατηγικής τουριστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, όπου ο επενδυτής οικειοθελώς αυτοδεσμεύεται να αξιοποιήσει μόλις το 1% της συνολικής έκτασης, αφήνοντας το 80% των εκτάσεων του ανέγγιχτο για τις επόμενες γενιές, ενώ σηματοδοτεί παράλληλα την πρώτη φορά που ένας Έλληνας επενδυτής λαμβάνει οικειοθελώς την πρωτοβουλία για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου Παρατηρητηρίου με περιβαλλοντική δράση πριν την υλοποίηση των επενδύσεων.