Τα μάτια των επενδυτών, των αγορών και των καταναλωτών είναι στραμμένα στη συνεδρίαση του OPEC+ που είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την προσεχή Κυριακή. Αντικείμενο της συζήτησης θα είναι το ύψος της παραγωγής και μάλλον είναι ρίσκο αυτή τη στιγμή να ποντάρει κάποιος προς το ποια πλευρά γέρνει η πλάστιγγα.

Ωστόσο, το χθεσινό άλμα της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές μάλλον δείχνει ότι οι αγορές θεωρούν ιδιαίτερα πιθανή τη συνέχιση της μειωμένης παραγωγής, παρά την αύξησή της. Ένας σημαντικός αριθμός μελών κρατά εθελοντικά εκτός αγοράς 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για να υποστηρίξει τις τιμές. Να υπενθυμίσουμε ότι επιδίωξη των χωρών που παράγουν πετρέλαιο είναι οι τιμές να βρεθούν κοντά ή και πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, αλλά αυτό δεν φαίνεται επί του παρόντος να συμβαίνει.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι είναι μάλλον απίθανο να αυξήσουν την παραγωγή, δεδομένου ότι η τρέχουσα τιμή του Brent είναι πιο κοντά στα 80 δολάρια παρά στα 90 ανά βαρέλι. Ο Τάμας Βάργκα, αναλυτής της PVM, προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στην παραγωγή, καθώς η συνάντηση είναι διαδικτυακή. Χθες τα συμβόλαια Ιουλίου για το αμερικανικό αργό πετρέλαιο έκλεισαν στα 79,83 δολάρια το βαρέλι, με αύξηση 2,11 δολαρίων ή 2,71%. Τα συμβόλαια του Brent για τον Ιούλιο έκλεισαν στα 84,22 δολάρια το βαρέλι, με αύξηση 1,12 δολαρίων ή 1,35%.

Πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα ενταθούν οι πιέσεις προς τα μέλη του OPEC+ να προχωρήσουν σε αύξηση της παραγωγής. Σημειώνουν μάλιστα ότι αυτό μπορεί να συμβεί στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Ενδεχομένως αυτό μπορεί να οδηγήσει τις τιμές του Brent κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με τον Hsueh.

Επιπλέον, ο Hsueh ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία κατανοεί ότι η διατήρηση μιας τιμής-στόχου για το πετρέλαιο σημαντικά πάνω από τα 75 δολάρια ανά βαρέλι για τον ευρύτερο πετρελαϊκό τομέα των ΗΠΑ δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Ακόμη, η σταθεροποίηση της αμερικανικής παραγωγής από τον Σεπτέμβριο έχει δώσει στον ΟΠΕΚ κάποιο περιθώριο ελιγμών.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές στη λιανική εμφανίζουν μία μικρή αποκλιμάκωση. Με βάση τα χθεσινά στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, από την αρχή του μήνα η τιμή της αμόλυβδης έχει υποχωρήσει κατά 6,5 λεπτά το λίτρο, ενώ για το diesel κίνησης η μείωση είναι της τάξεως των 5,1 λεπτών το λίτρο. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης των 95 οκτανίων διαμορφώνεται στα 1,915 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,98 ευρώ το λίτρο που ήταν στις αρχές του μήνα, ενώ για το diesel η αντίστοιχη τιμή είναι 1,635 ευρώ έναντι 1,686 ευρώ.

Σε Αττική και Θεσσαλονίκη, οι τιμές διαμορφώνονται ακόμη πιο χαμηλά και συγκεκριμένα στα 1,874 ευρώ το λίτρο για την Αττική και 1,869 ευρώ για τη Θεσσαλονίκη, ενώ για το diesel είναι 1,599 ευρώ και 1,597 ευρώ, αντίστοιχα. Τέλος, σε τέσσερις περιοχές της χώρας, η τιμή της αμόλυβδης διατηρείται πάνω από τα 2 ευρώ.