Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2024, για 8,5 εκατ. φορολογούμενους, καθώς πιθανότατα εντός των επόμενων ημερών, με αργότερο στις αρχές Απριλίου ανοίγει το Taxisnet. Πιο συγκεκριμένα, η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, ενώ η ανάρτηση των εκδοθέντων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ θα γίνει στις αρχές του Απρίλη.
Οι φετινές φορολογικές δηλώσεις διαφέρουν από τις προηγούμενες γιατί θα είναι προσυμπληρωμένες στο Taxisnet.
Με τη διεύρυνση της ψηφιακής λειτουργικότητας, καθίσταται πλέον δυνατή η αυτόματη σύνθεση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και η απευθείας υποβολή της, επιτυγχάνοντας ταχύτερη βεβαίωση και είσπραξη φόρων και μείωση του βάρους συμμόρφωσης των υπόχρεων. Έτσι, μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος, δεν θα απαιτείται καν να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις, αφού το εισόδημά τους θα είναι γνωστό στην ΑΑ∆Ε και ο προσδιορισμός της φορολογικής τους υποχρέωσης θα γίνεται αυτόματα.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η δήλωση θα είναι προσυμπληρωμένη και είτε ο φορολογούμενος θα μπορεί να την υποβάλει με ένα κλικ ή εφόσον δεν πράξει απολύτως τίποτε, τότε θα υποβληθεί αυτόματα με την λήξη της προθεσμίας.
Διευκρινίζεται πως σήμερα εφαρμόζεται μόνο η προσυμπλήρωση των εισοδημάτων από μισθούς και συντάξεις, αλλά δεν ισχύει η αυτόματη οριστικοποίηση της δήλωσης.
Το χρονοδιάγραμμα
Σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα υποβολής των δηλώσεων, προβλέπει ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πιθανότατα έως τις 30 Ιουνίου 2024, ενώ ο φόρος που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να πληρωθεί σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου ενώ η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2025.
Θα υπάρξει δυνατότητα τροποποίησης ή και πρόσθεσης επιπλέον στοιχείων, διευκρίνισε ενώ στόχος είναι μεσοπρόθεσμα στα επόμενα χρόνια, ξεκινώντας από φέτος, αλλά από το 2025 και μετά θα ενταθεί η προσπάθεια, όλες οι φορολογικές δηλώσεις να είναι προσυμπληρωμένες και ουσιαστικά ο πολίτης ή η επιχείρηση να κάνει κάποιες μόνο μικρές τροποποιήσεις ή προσθήκες.
Γρηγορότερα η έκδοση φορολογικής ενημερότητας
Υιοθετείται η διαλειτουργικότητα μεταξύ των φορέων του Δημοσίου ώστε η ΑΑΔΕ να ενημερώνεται για την ύπαρξη ή μη ληξιπρόθεσμων οφειλών του πολίτη και αντίστοιχα να χορηγεί ή μη το πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας. Πρακτικά, με τη ρύθμιση αυτή κυρίως οι ΟΤΑ αλλά και άλλοι φορείς του Δημοσίου θα επικοινωνούν με την ΑΑΔΕ μόνο ηλεκτρονικά (αντί των επιστολών που ανταλλάσσουν σήμερα), είτε για την απαγόρευση απόδοσης της ενημερότητας είτε για την άρση της απαγόρευσης αυτής. Έτσι, αντιμετωπίζονται περιπτώσεις π.χ. που ο φορολογούμενος έχει εξοφλήσει οφειλές προς το Δήμο αλλά δεν μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα επειδή η ΑΑΔΕ δεν έχει ενημερωθεί για την εξόφληση.