Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εργάζονται για τη δημιουργία «διευρυμένου πακέτου λύσεων» για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Γερμανός αξιωματούχος ουσιαστικά επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα, βάσει των οποίων η Ε.Ε. εξετάζει σχέδιο δράσης τριών σημείων, όπου περιλαμβάνονται συμφωνία στήριξης προς την Πορτογαλία, αγορά ελληνικών κρατικών τίτλων και μείωση του επιτοκίου στα κρατικά δάνεια στήριξης.
Το θέμα, όπως είπε, ενδεχομένως να αποφασιστεί επισήμως στην προσεχή σύνοδο κορυφής στις 4 Φεβρουαρίου.
Ο κ. Σόιμπλε αποκάλυψε ότι η Γερμανία έχει κάνει συζητήσεις με τη Γαλλία, την Ιταλία, αλλά και τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος – Καν, σχετικά με το συνολικό πακέτο λύσεων , στο πλαίσιο του οποίου η Γερμανία είναι πρόθυμη να συζητήσει την διάρκεια αποπληρωμής του ελληνικού δανείου που συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάιο.
Επανέλαβε όμως ό τι η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να τάσσεται κατά της πρότασης έκδοσης κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου.
Δημοσίευμα των «Financial Times», παράλληλα, που επικαλείται πηγές από το Βερολίνο αλλά και τις Βρυξέλλες, αποκαλύπτει ότι η γερμανική κυβέρνηση δέχτηκε τόσο τη διεύρυνση του ταμείου στήριξης όσο και την ανάθεση σε αυτό νέων αρμοδιοτήτων, «ακόμη και εάν αυτό συνεπάγεται ενίσχυση των οικονομικών εγγυήσεων».
Παράλληλα ο υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαίωσε για τη συναίνεση της γερμανικής κυβέρνησης να εξεταστεί η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων προς την Ελλάδα στο πλαίσιο του μνημονίου. Ταυτόχρονα ζήτησε από την Ελλάδα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.
«Είμαστε διατεθειμένοι – όπως έχουμε συμφωνήσει στο τέλος του περασμένου έτους – να εξετάσουμε ακόμη μία φορά τις προθεσμίες αποπληρωμής για την Ελλάδα που έχουν συμφωνηθεί τον περασμένο Μάιο», είπε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας στους ανταποκριτές ξένου τύπου στο Βερολίνο. «Ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των διαφορετικών προθεσμιών που συμφωνήθηκαν για την Ιρλανδία, να εξεταστεί η ανάλογη προσαρμογή τους», πρόσθεσε ο υπουργός. Κατά τον κ. Σόιμπλε η Γερμανία και η γερμανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να πάει «πέρα από τις ειλημμένες ήδη αποφάσεις», αλλά προϋπόθεση για αυτό είναι ότι «και οι άλλοι θα τηρούν όσα έχουν συμφωνηθεί και εν ανάγκη θα κάνουν και ένα βήμα παραπέρα».