Την ανησυχία τους για την έως και 70% μειωμένη παραγωγή του μελιού φέτος δεν μπορούν να κρύψουν οι μελισσοκόμοι. Όπως τονίζουν, οι αλλοπρόσαλλες καιρικές συνθήκες, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες συνετέλεσαν στην εξασθένηση των μελισσών, λόγω έλλειψης της τροφής τους, ενώ η απαγόρευση από τα δασαρχεία να μπουν οι μελισσοκόμοι στα δάση το καλοκαίρι, είναι οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν στη χαμηλή παραγωγή.
Σε αυτά, όπως επισημαίνουν, έρχεται να προστεθεί το σταθερά υψηλό κόστος παραγωγής (πετρέλαιο, υλικά συσκευασίας, προϊόντα τροφοδοσίας των μελισσών), την ώρα που η τιμή της χονδρικής παραμένει στα ίδια επίπεδα, 4 ευρώ, εξαιτίας των ελληνοποιήσεων.
Πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος να αποχωρήσουν χιλιάδες μελισσοκόμοι από το επάγγελμα.
- Τιμή παραγωγού: 4 – 4,20 ευρώ
- Τιμή καταναλωτή: 8 – 13,50 ευρώ
«Είμαστε ο κρίκος που, αν σπάσει, ο πρωτογενής τομέας πεθαίνει»
«Βρισκόμαστε σε εγρήγορση, γιατί υπάρχει κίνδυνος. Πολλοί φεύγουν από το επάγγελμα, δεν είναι βιώσιμο, δεν μπορούμε να είμαστε παραγωγικοί με αυτό το κόστος παραγωγής, με τις ελληνοποιήσεις που κρατούν χαμηλές τις τιμές στο δικό μας προϊόν, με το καλοκαίρι που δεν μας άφησαν να μπούμε στα δάση», επεσήμανε μιλώντας στο Mega και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» με την Ανθή Βούλγαρη και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο, ο πρόεδρος του συλλόγου μελισσοκόμων, Παναγιώτης Μουρίκης.
«Μιλάμε για μέλι χαμηλής ποιότητας, χαμηλής τιμής, αναμειγνύεται με μια μικρή ποσότητα ελληνικού μελιού και φτάνει στα ράφια ως ελληνικό. Η μέλισσα είναι ο κρίκος στην αλυσίδα του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Δεν θα υπάρχει φρούτο στο τραπέζι μας», πρόσθεσε.
Όπως είπε ο ίδιος, το μέλι που παρουσιάζεται ως ελληνικό έρχεται «από την Κίνα με 1 – 1.5 ευρώ».
«Ζητάμε να συνεργαστούν οι φορείς, να δουν τα προβλήματα που τα έχουμε αναλύσει και τις λύσεις που έχουμε προτείνει», δήλωσε κλείνοντας ο πρόεδρος του συλλόγου μελισσοκόμων, Παναγιώτης Μουρίκης.